10 läckra veganska aubergine recept

Aubergine är näringsrikt och så mångsidigt! Här är 10 läckra veganska recept som visar de många sätten att förbereda aubergine hemma.

Det är auberginesäsong!

Augusti och september är mina favorittider på året för produkter. Den mörka, glänsande lila auberginen har mycket att göra med det.

Jag vet att aubergine kan vara kontroversiell. Tillsammans med rödbetor och svamp är det en av de livsmedel som mina näringskunder oftast säger att de är tveksamma till.

Mig? Jag är ett stort fan av aubergine. Aubergine är rejäl, den absorberar smak effektivt och den är otroligt mångsidig. Det kan bakas, stekas, fyllas, sauteras eller till och med göras till vegansk “bacon”, som du kommer att se i de veganska aubergine-recepten som följer.

Aubergine är också en bra näringskälla.

Hälsofördelarna med aubergine

Aubergine är rik på hälsofrämjande fytonäringsämnen. Aubergine har den vackra lila färgen på sin hud tack vare antocyaniner. Dessa är växtpigment förknippade med eventuellt skydd mot hjärt-kärlsjukdomar och vissa cancerformer. Antocyaniner kan hjälpa till att förbättra minnet och öka kognitiv funktion, och de är också förknippade med antiinflammatorisk verkan.

Aubergine är också en källa till lutein, en karotenoid som kan gynna ögonhälsan.

Slutligen är aubergine ett livsmedel rikt på fibrer. Detta betyder att det kan hjälpa till att fylla oss, kontrollera blodlipider och gynna matsmältningshälsan.

Typer av aubergine

Jag lagar nästan alltid med klotaubergine, som har en köttig konsistens och djuplila färg. Jag gillar också verkligen italiensk aubergine, som är liknande men lite mindre. Italiensk aubergine har väldigt mört kött, perfekt för min Pasta alla Norma eller mina aubergine- och tomatlinskompotter.

Jag älskar att skiva långa, tunna japanska och kinesiska auberginer i cirklar och sedan lägga till skivorna till röror. Det är också kul att lägga skivor av dessa sorter på längden på grillen.

Slutligen är indiska auberginer, korta och runda, perfekta att fylla på.

Du kan lära dig mer om typerna av aubergine i denna praktiska primer.

Hur man lagar aubergine

Aubergine kan grillas, stekas i pannan eller sauteras, bakas, stuvas eller grillas. Köttet av aubergine är svampliknande och absorberar lätt smak, så jag tycker att det är ett utmärkt val för marinader.

Innan du lagar en jordglob eller italiensk aubergine måste du skära av toppen. Det är vanligtvis inte nödvändigt att ta bort skalet från aubergine, men om ett recept kräver det, finns det förmodligen en bra anledning.

Salta eller inte salta aubergine?

Huruvida man ska salta aubergineköttet innan tillagning är föremål för debatt! Saltning tros minska eventuell bitterhet i auberginen.

Vissa säger att mogen aubergine inte är bitter och inte behöver saltas. Andra tror att saltning inte gör någon skillnad på ett eller annat sätt.

Mig? Jag är för saltning. Jag tror att det hjälper till att minska bitterheten, och ännu viktigare, jag tror att det hjälper till att möra fruktköttet på aubergine. Jag saltar nästan alltid aubergine innan jag lagar mat, såvida jag inte gör baba ganoush.

Många av dessa veganska aubergine-recept kräver ett saltningssteg. Planera därefter!

Mycket tunna skivor av aubergine är arrangerade på en vit yta.Mycket tunna skivor av aubergine är arrangerade på en vit yta.

10 läckra veganska aubergine recept

Här är tio av mina favoritrecept för veganska aubergine, som jag hoppas kommer att lyfta fram sommarens fördelar och mångsidighet med denna nattskygge.

Det finns grytor, pastarätter, fyllda auberginer, spannmålsrätter, en kreativ auberginerollatini och sist men inte minst, en vegansk auberginebacon som kommer att lägga till en smaklig, rökig godhet till alla dina BLTs slut på sommaren.

Vegansk Rigatoni med bakad aubergine

En perfekt rätt att göra med din sensommaraubergine, din favoritpastaform och en burk med din favoritmarinarasås. Enkel, vegansk comfort food när den är som bäst.

En liten skål med vegansk rigatoni med bakad aubergineEn liten skål med vegansk rigatoni med bakad aubergine

Få receptet

Tortillapizza med aubergine, ruccola och paprika

Denna veganska auberginetortillapizza är perfekt för en näringsrik växtbaserad lunch! Den är gjord med ett krämigt auberginepålägg som påminner om baba ganoush, pepprig ruccola och strimlor av färsk eller rostad röd paprika.

Ett vinklat foto av en tortillapizza toppad med ruccola och paprika.Ett vinklat foto av en tortillapizza toppad med ruccola och paprika.

Få receptet

Lins-, aubergine- och tomatkompott

En välsmakande medelhavsinspirerad rätt av aubergine, tomater och linser för att fira sommarens smaker och färskvaror.

En bild av kokta auberginetomatlinser med färsk persilja ovanpå.En bild av kokta auberginetomatlinser med färsk persilja ovanpå.

Få receptet

Bästa Vegan Pasta alla Norma

Dessa Vegan Pasta alla Norma är så goda och tillfredsställande! Tillverkad med aubergine, basilika, kapris och cashewost, det är en växtbaserad variant på det klassiska sicilianska receptet.

En rund skål innehåller en mejerifri version av Pasta alla Norma, gjord på aubergine, tomater och kapris. En grå linneservett placeras i närheten.En rund skål innehåller en mejerifri version av Pasta alla Norma, gjord på aubergine, tomater och kapris. En grå linneservett placeras i närheten.

Få receptet

Vegansk aubergine Rollatini

Dessa veganska auberginerollatini är en lättare version av lasagnerullar, men de offrar ingen smak! De är fyllda med en proteinrik tofu-ricotta och inslagna i lager av bakad aubergine. En perfekt växtbaserad rätt för sommarunderhållning.

En vegansk auberginerollatini sitter på en bädd av babygrön spenat.En vegansk auberginerollatini sitter på en bädd av babygrön spenat.

Få receptet

Röd lins och rökt aubergine dip

Denna röda lins- och rökta aubergine-dipp kommer att ge smak till alla smörgåsar, skålar eller aptitretare. Den är också fullproppad med näringsämnen.

En liten vit doppskål rymmer en ljusorange dipp. Den kommer med några slappa kex.En liten vit doppskål rymmer en ljusorange dipp. Den kommer med några slappa kex.

Få receptet

Curryaubergine, tomater och kikärter

Curryaubergine, tomater och kikärter är en mättande och smakrik sommarmåltid. Serveras med ett snabbt hembakat tunnbröd!

Överheadbild av en maträtt med curryaubergine, tomater och kikärter. Färska örter och ett tunnbröd finns utspridda i närheten.Överheadbild av en maträtt med curryaubergine, tomater och kikärter. Färska örter och ett tunnbröd finns utspridda i närheten.

Få receptet

Aubergine fylld med bulgur, tamarind, vinbär och pinjenötter

Dessa auberginer fyllda med bulgur, tamarind, vinbär och pinjenötter är sprängfyllda av smak och packade med näringsämnen. De är särskilt bra för att underhålla och servera till vänner!

En överdådig växtbaserad fylld aubergine med bulgur, vinbär och pinjenötterEn överdådig växtbaserad fylld aubergine med bulgur, vinbär och pinjenötter

Få receptet

Quinoa aubergine

Denna aubergine- och quinoarätt är full av hälsosamma, medelhavsinspirerade ingredienser! Den är gjord på mör, rostad aubergine, vita bönor och paprika, och den är klädd i en söt och syrlig balsamicovinägrett.

En skål med kokt quinoa, aubergine, bönor och paprika kommer med en liten tallrik grönsaker. De vilar på en vit duk.En skål med kokt quinoa, aubergine, bönor och paprika kommer med en liten tallrik grönsaker. De vilar på en vit duk.

Få receptet

Bakad vegansk auberginebacon

Vegansk auberginebacon kommer att lägga en touch av rökig, salt smak till smörgåsar, hamburgare och mer! Det är ett hälsosamt, växtbaserat alternativ till kött. Det bästa av allt är att det är lätt att förbereda.

Ett tvärsnitt av en staplad vegansk BLT-smörgås.Ett tvärsnitt av en staplad vegansk BLT-smörgås.

Få receptet

Aubergine bacon! Vem visste, eller hur? Detta är ett gammalt recept av mig, som jag ursprungligen beredde rå, i en dehydrator. Nu gör jag den i ugnen och föredrar den bakade varianten. Jag tycker att den har en bättre konsistens och en djupare, mer komplex smak.

Du kan lära dig mer om att göra vegansk auberginebacon i den här artikeln! Under tiden kommer här mitt favoritrecept.

Ett tvärsnitt av en staplad vegansk BLT-smörgås.

10 läckra veganska auberginerecept: Vegansk auberginebacon

Författare – Gena Hamshaw

Förberedelsetid: tio minuter

Tillagningstid: 40 minuter

marineringstid 1 timme

Total tid: 1 timme 50 minuter

Utbyten: 4 serveringar

 • 1 aubergine med medelstor klot
 • 3 soppskedar tamari eller sojasås
 • 2 soppskedar äppelcidervinäger
 • 1 1/2 soppskedar lönnsirap
 • 1 1/2 soppskedar avokado olja
 • 1 tesked rökt paprika
 • nypa nymalen svartpeppar
 • Skär toppen av auberginen och kvarta den sedan på längden. Använd en mandolin för att skiva auberginen på längden i mycket tunna skivor (1/4″ eller något tunnare).

 • Vispa ihop tamari, vinäger, lönnsirap, olja, paprika och svartpeppar.

 • Klä ett rektangulärt glaslås (eller annan förvaringsbehållare) med aubergineskivorna. Häll marinaden över auberginema. Täck behållaren och skaka den försiktigt för att fördela marinaden. Låt aubergineskivorna marinera i minst en timme, eller till och med över natten. Alternativt kan du marinera aubergineskivorna i en täckt ugnsform.

 • Värm din ugn till 325F. Klä en plåt med bakplåtspapper. Ta bort aubergineskivorna från marinaden, spara överskottet av marinaden och lägg dem på plåten täckt med bakplåtspapper.

 • Grädda skivorna i 20 minuter. Vänd dem och borsta sedan lätt den nya exponerade sidan med din extra marinad. Sätt tillbaka skivorna i ugnen och grädda i ytterligare 20 minuter, eller tills de är lätt bruna och knapriga runt kanterna.

 • Förvara skivorna i en lufttät behållare i upp till 1 vecka i kylen. Skivorna kan värmas upp i ugnen, med hjälp av en annan bakplåtspappersklädd plåt, i ca 10 minuter i 325°.

På tal om det låter en BLT till lunch riktigt bra just nu.

Jag hoppas att du gillar aubergine-recepten och sensommarens alla glädjeämnen på bondens marknad!

puss kram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *