20 Minuter Air Fryer Tempeh Nuggets

Dessa airfryer tempeh nuggets är rökiga och välsmakande små arombomber! Krispiga och mättande, de lägger till veganskt protein till vilken sallad eller skål som helst, såväl som pastarätter och soppor. Jag gillar också att småäta dem. Jag har inkluderat ett tillagningsalternativ i ugnen för dem som inte har en airfryer hemma.

Jag spenderar mycket tid på att undra hur jag skulle kunna få mer användning av min airfryer.

Saker jag använder air fryer för mig Verkligen använda den till. Jag använder den främst för att värma överbliven pizza och för att göra sötpotatispommes eller hemmagjorda pommes frites att avnjuta med röra tofu.

Överbliven pizza och salta frukostar är stora i mitt hus, så fritösen är väl värt det.

Jag grenar dock inte ut med min airfryer ofta. Jag kan inte hänföra detta till lättja, för att tillaga ugnsrätter tar faktiskt mer tid. Och jag lider inte av brist på inspiration, då jag bokmärker många air fryer-recept för helgläsning!

Jag tror att jag är för medveten ibland, vilket gör det svårt för mig att testa nya saker, börja nya saker osv.

På senare tid har jag dock varit fast besluten att göra mer med min air fryer, och dessa air fryer tempeh nuggets är det slumpmässiga resultatet.

Vad är tempeh chips?

En bra fråga.

Jag kallar dessa nuggets tempeh eftersom de är krispiga i kanterna, smakrika och täta i konsistensen. Denna täthet verkar framkalla idén om en “klimp”.

Tempeh nuggets är också mycket aptitretande.

Du kommer förmodligen att vilja lägga till dem i sallader, skålar, tacos och mer. Men det är också mycket troligt att du kommer att vilja stoppa några i munnen medan de svalnar, småäta dem, ta några närhelst ett sug efter växtbaserat protein slår till.

I den meningen påminner de om kycklingnuggets. Du kan servera dem till saker eller ovanpå saker, men de är också roliga att äta som de är.

Hur man gör Tempeh Nuggets i Air Fryer

Att använda air fryer gör två saker i det här receptet.

För det första snabbar det på tillagningstiden. I genomsnitt tar allt jag luftsteker mig minst några minuter mindre än lika lång tid i ugnen.

För det andra ger airfryern allt en obestridlig krispighet. Och detta utan att behöva för mycket olja.

Receptet är egentligen uppdelat i två delar. Den första är att krydda tempeh nuggets, den andra är att luftsteka dem.

Steg 1: krydda

Jag kryddar tempehchipsen här med en teknik som jag använt i andra recept. I huvudsak sjuder jag tempen i buljong innan tillagning.

Många kockar rekommenderar att ångkoka tempeh före tillagning, så det förlorar en del av sin naturligt bittra smak. Jag hade aldrig gjort det här, men när jag väl började kunde jag förstå rådet.

Ångad tempeh före marinering eller tillagning verkar mindre bitter för mig. Jag tycker också att den absorberar smaker lättare än tempeh som inte har ångats.

Problemet är att ångkokning av tempeh bara är ett extra steg. Och den senaste tiden har jag tagit alla tillfällen i akt att effektivisera, snarare än komplicera, min matlagning.

Vad jag upptäckte är att sjudande tempeh i buljong (och andra smaksättningar du gillar) gör flera saker samtidigt. Det skär ner bitterheten i tempeh, kryddar den och hjälper den att absorbera dessa kryddor och smaker, allt på samma gång.

Jag använder den här metoden för mina chili tempeh tacos och tempeh köttbullarna som jag älskar så mycket.

Tempeh och buljong sjuda i en liten kastrull.Tempeh och buljong sjuda i en liten kastrull.

Och jag använder den till dessa airfryer tempeh nuggets. Innan de går in i fritösen, puttra tempeh nuggets i en blandning av buljong, tamari eller sojasås, paprika, senap, lök och vitlökspulver.

En sak som är värd att säga är att den sjudande vätskan skulle smaka för kryddig om du provade den som den är. Detta är helt avsiktligt.

Tänk på det som saltat vatten för att koka pasta, som alltid är avsiktligt salt. Detta beror på att pastan i sig inte kommer att absorbera salt vid någon annan tidpunkt under tillagningen.

På samma sätt är den här sjudningstiden den enda chansen du har att krydda tempehchipsen. De kommer att absorbera en del av den sjudande vätskan, men en del kommer att rinna av.

Vätskan ska ha en dubbelt stark smak så att de färdiga nuggets är väl kryddade.

En kruka innehåller kuber av tempeh kryddad med buljong och kryddor.En kruka innehåller kuber av tempeh kryddad med buljong och kryddor.

Steg 2: Töm och Air Fry

Efter 10 minuters tillagning kommer du att rinna av tempen. Och du kommer att ge den ett litet överdrag med olja innan det går in i fritösen.

Oljan hjälper tempehkuberna att bli krispiga utan att bli torra.

Du kan belägga dem lätt genom att lägga tillbaka dem i pannan, tillsätta en tesked olja och blanda försiktigt för att fördela dem.

Du kan också lägga till dem i din air fryer korg och sedan använda en oljespray (jag gillar att använda avokadoolja) för att lätt belägga dem.

Därefter luftsteker du nuggets i 8-10 minuter vid 400F. Halvvägs genom denna tillagningstid, pausa airfryern och skaka försiktigt korgen för att röra om tärningarna, eller (om din airfryer är mer som en brödrost), vänd upp dem på deras plåt.

En asymmetrisk keramisk skål håller gyllene tempeh En asymmetrisk keramisk skål håller gyllene tempeh

Vid det här laget kommer du att ha små klumpar av växtbaserad godhet som är perfekt gyllene, välsmakande och väldigt oemotståndliga.

Ugnsalternativ

En liten bakplåt rymmer tärningar av tempeh, som kommer att bli kryddade tempeh nuggets.En liten bakplåt rymmer tärningar av tempeh, som kommer att bli kryddade tempeh nuggets.

Samtidigt som jag skapade det här receptet till min airfryer kan du även göra det i ugnen!

För att göra detta, förvärm helt enkelt ugnen till 400°F (200°). Gnid eller spraya lätt en bakplåt med olja, eller använd en bakplåt med nonstick.

Koka tempehkuberna i 15 till 20 minuter eller tills de är knapriga och gyllene. Vänd tärningarna på bakplåten en gång, halvvägs genom tillagningen, så att de får en jämn färg.

Vilken airfryer rekommenderar du?

Jag har Phillips Essential Compact Digital Air Fryer. Jag är riktigt nöjd med den, och storleken har fungerat för mig hittills med mitt begränsade förvarings- och bänkutrymme.

Jag har verkligen funderat på att investera i en airfryer som också är en smart ugn/brödrost. Just nu kommer detta förmodligen inte att fungera med mitt utrymme, men om jag bestämmer mig för att gå den här vägen kommer jag att uppdatera det här inlägget.

Under tiden har min korgliknande Phillips varit en vinst: lätt att rengöra, effektiv, snabb och ett trevligt gränssnitt. Jag tror att det förmodligen finns billigare, mer ekonomiska modeller som fungerar på samma sätt, men jag rekommenderar det.

Vad ska man göra med tempeh chips

När de är gjorda kan du göra så många roliga saker med dessa läckra nuggets.

Den här veckan planerar jag att använda dem i Power plattor sötpotatissallad med tempeh och lönnsenapsvinägrett.

Jag har även tortillas i kylen, så jag skulle kunna använda dem som protein i frukosttacos med hemgjorda refried beans.

Nuggetsna kommer så klart att fungera bra i fling skålar. Jag har också alltid älskat att använda kuber av tempeh som proteinrika “krutonger” i veganska soppor och grytor. De passar särskilt bra till delad ärtsoppa och chowder.

En annan idé är att lägga till nuggets till pasta, för att göra en enkel pastamåltid rikare på veganskt protein. Några smetar som nuggets kan fungera bra i:

Nuggets är också läckra att bara äta på eller att åtfölja andra komponenter under en lunch eller middag! Jag skulle kunna tänka mig att de fungerar utmärkt i barnens lunchlådor (eller vuxna barns måltidsluncher för veckan).

Vegansk vecka

Njut av glädjen att äta hemlagad mat varje dag med rejäla och hälsosamma recept från Vegansk vecka.

Oavsett om du har tre, två eller till och med bara en timme, kommer Vegan Week att visa dig hur du lagar varierande, färgglada och tröstande måltider under helgen.

Förbereda och förvara måltider

Tempeh-nuggets kan enkelt införlivas i din veckovisa måltidsrutin. De kommer att hålla i upp till fem dagar i en lufttät behållare i kylen när de är tillagade.

Du kan också frysa tempeh nuggets i upp till 8 veckor.

Den enda nackdelen är att nuggets kommer att förlora en del av sin krispiga konsistens ju längre du förvarar dem. Därför kan du värma dem igen i airfryern (3-5 minuter vid 350°F borde räcka).

Du kan också njuta av dem kalla, utan att bli överväldigad av den modifierade konsistensen. För att vara ärlig så gjorde jag detta hela veckan, och jag njöt inte mindre av nuggets.

Här är receptet.

En asymmetrisk keramisk skål håller gyllene tempeh

Förberedelsetid: 5 minuter

Tillagningstid: 20 minuter

Utbyten: 4 serveringar

  • 8 uns tempeh (225 g)
  • 2 koppar vegansk buljong utan kyckling (480 ml; byt ut grönsaksfond)
  • 2 soppskedar Tamari
  • 2 kaffeskedar paprika (söt paprika eller rökt paprika, det är upp till dig eller använd 1 tsk av varje)
  • 2 kaffeskedar lökpulver
  • 1/2 tesked vitlökspulver
  • 2 soppskedar Dijon senap
  • 1-2 kaffeskedar avokado olja (eller avokadooljespray, efter behov för en lätt beläggning)

Ugnsinstruktioner

  • Om du inte har en fritös, börja med att förvärma ugnen till 400F. Gnid eller spraya lätt en bakplåt med olja, eller använd en bakplåt med nonstick.
  • Koka tempehkuberna i 15 till 20 minuter eller tills de är knapriga och gyllene. Lägg tillbaka tärningarna på bakplåten en gång, halvvägs genom tillagningen.

Det här inlägget får mig att fundera på fler enkla recept för fritös. Rostade grönsaker för vintern förstås, men också enkla proteiner som detta. Jag har ibland gjort mitt tempeh-bacon tillagat i fritösen, men det finns så mycket annat att utforska.

Jag kommer att hålla er uppdaterade om mina erfarenheter. Under tiden, trevlig fredag!

puss kram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *