Chia- och havregrynspudding – min växtrika matlagning

Denna Chia Oatmeal Pudding är tjock, rejäl och otroligt mättande! Det gör en hälsosam frukost eller mellanmål, rik på fibrer och nyttiga fetter. Det här receptet är enkelt att tillaga och är klart på några minuter!

Det här receptet är en utsökt kombination av två av mina favoritfrukostmat: havregrynsgröt över natten och chiapudding! De långsamt smältande kolhydraterna från havre och hälsosamma fetter från chia gör detta till en otroligt mättande måltid som varar i timmar.

Om du föredrar din havregryn gjord utan chia, kolla in min Chia Seed Free Oatmeal.

💚Varför du kommer att älska detta recept

 • En hälsosam och mättande frukost, rik på fibrer och nyttiga fetter
 • Mycket anpassningsbar med otaliga varianter av smak och topping
 • Utmärkt måltidsförberedande alternativ som kan kylas i upp till 5 dagar
 • Lätt att tillaga och kräver endast lättillgängliga ingredienser

🥛Vad du behöver

Nödvändiga ingredienser som mjölk, chiapudding, havre, lönnsirap, kanel och vaniljextrakt.Nödvändiga ingredienser som mjölk, chiapudding, havre, lönnsirap, kanel och vaniljextrakt.

📃Anteckningar om ingredienser och ersättningar

 • Havre – Havrerullad och snabbhavre kommer att fungera i det här receptet. Den förra kommer att resultera i tuggigare havre, medan den senare ger en mjukare, krämigare konsistens.
 • Chiafrön – Svartvit chia kommer att fungera. Se till att använda färska frön så de gelar och sväller ordentligt.
 • Mjölk – Vilken typ av mjölk som helst, som mandelmjölk, sojamjölk, hel eller skummad, kan användas i detta recept.
 • lönnsirap – Kan ersättas med agavesirap eller honung om inte vegansk. För att göra detta recept sockerfritt, använd sockerfri sirap eller en liten nypa stevia/munkfruktsötningsmedel.

🔪Hur man gör

Kombinera – Tillsätt alla ingredienser i en glas- eller murburk. Rör om allt snabbt och ställ i kylen.

Rör ihop det -Rör om havregryn chia pudding 5-10 minuter efter den första blandningen för att bryta upp eventuella klumpar av chiafrön.

Blötläggning – Låt puddingen dra i minst 2 timmar eller över natten.

Del – Rör snabbt om puddingen och toppa den med valfria pålägg som bär, bananskivor eller en klick yoghurt. Din havregrynsgröt och chiapudding är redo att avnjutas!

✅Användbara tips

 • Använd färska chiafrön – Utgångna eller utgångna chiafrön kommer inte att gela eller tjockna ordentligt. Detta kommer att resultera i en rinnande pudding.
 • Rör om puddingen – Du bör snabbt röra om chia-havregrynspuddingen 5-10 minuter efter den första blandningen. Detta innebär att bryta upp klumpar av chiafrön, så att puddingen stelnar ordentligt.
 • Krämig chiapudding -Om du föredrar att din pudding ska vara slät och krämig, tillsätt alla ingredienser i en snabbmixer och mixa tills den är slät. Blandningen kommer att tjockna omedelbart. Du kan njuta av den direkt eller kyla den tills den ska serveras.
 • Blötläggningstid – Låt blandningen dra i minst 2 timmar eller över natten. Detta ger chiafröna och havren tid att mjukna och tjockna ordentligt.
 • Chia Havremjöl Pudding Bunt – Det här receptet kan förvaras i kylskåp i upp till 5 dagar, vilket gör det idealiskt för måltidsförberedelser!

✨Varianter och tillägg

Detta är bara grundreceptet, så var gärna kreativ när du gör din chia-havrepudding! Här är några idéer för att komma igång –

Banan bröd – Mosa ½ mogen banan och blanda den med resten av ingredienserna. Jag gillar även att lägga till 1 msk mandelsmör och en nypa kanel.

Choklad – Tillsätt 1 till 2 matskedar kakaopulver. Lägg till en näve chokladbitar eller chokladbitar för att göra den extra choklad!

Pumpa paj – Tillsätt ¼ kopp pumpapuré och ½ tsk pumpapajkrydda till havregrynschiapuddingen. Eventuellt toppa med hackade pekannötter och vispad grädde innan servering!

Jordnötssmör – Tillsätt 1 till 2 matskedar jordnötssmör, slät eller knaprig. För ett alternativ med låg fetthalt, använd ett jordnötssmörpulver som PB2. istället.

2 glas havregrynschiapudding på en träskiva med hackad mandel, chokladchips och chiafrön på sidan.2 glas havregrynschiapudding på en träskiva med hackad mandel, chokladchips och chiafrön på sidan.

🍌 Garnera idéer

 • Chokladbitar, bitar eller skärvor
 • Frukter som skivade bananer, bär och hackade äpplen
 • Sylt, kompott eller chokladsirap
 • Nötsmör – Jordnötssmör, cashewsmör, hemgjort kokosmandelsmör
 • Kokosflingor eller torkad kokos
 • Yoghurt efter eget val – grekisk, vanlig, kokos, soja

❔Vanliga frågor

Varför sväller inte min chiapudding?

Du kan ha tillsatt för mycket mjölk eller vätska om din chiapudding är läckande. För att fixa detta, tillsätt ytterligare 1-2 teskedar chia och låt den svalna ytterligare en timme för att tjockna.

Utöver det kan din chiapudding behöva blötläggas längre. Du måste låta chia-havregrynspuddingen sitta i minst 2 till 3 timmar. Detta ger chiafröna tillräckligt med tid för att absorbera vätskan och tjockna.

Slutligen kan du ha använt utgångna chiafrön, som inte gelar ordentligt.

Hur lång tid tar det för chia-havregrynspudding att tjockna?

Även om chiafrön absorberar vätska och sväller ganska snabbt, rekommenderas det att kyla puddingen i minst 2 timmar eller över natten för den krämigaste konsistensen.

Ett glas chia- och havregrynspudding toppad med chokladchips, hackad mandel och jordnötssmör.Ett glas chia- och havregrynspudding toppad med chokladchips, hackad mandel och jordnötssmör.

🍽️Fler enkla veganska recept

Om du gjort detta recept, lämna ett betyg och kommentera nedan, vi älskar att höra från dig! Prenumerera på My Plantiful Cooking för att få nya recept direkt till din inkorg! Följ oss på InstagramFacebook och Pinterest för att få de senaste uppdateringarna. 😉

📖 Recept

2 glas havregryn chiapudding på en träskiva med en kanna mjölk i bakgrunden.2 glas havregryn chiapudding på en träskiva med en kanna mjölk i bakgrunden.

Chia- och havregrynspudding

Meesha

Denna Chia Oatmeal Pudding är tjock, rejäl och otroligt mättande! Det gör en hälsosam frukost eller mellanmål, rik på fibrer och nyttiga fetter. Det här receptet är enkelt att tillaga och är klart på några minuter!