Enkla veganska banannötsmuffins

Dessa veganska banannötsmuffins är den perfekta frukosten! De är sötade med mogna bananer och har lite crunch från hackade nötter. De är så lätta att göra och du kan frysa in dem för framtida måltider eller morgonsnacks.

När mors dag närmar sig har jag stora planer: baka min mamma någon sorts vegansk tårta.

Förra året, på höjden av låsningen, bar jag min hemgjorda morotskaka 15 kvarter till min mammas lägenhet och försökte inte snubbla eller ramla som jag gjorde. Jag räckte tårtan till mamma utanför hennes hyreshus och vi gav varandra en luftkram. Senare samma dag gick vi på Zoom och åt tårtskivor tillsammans.

Som tur är är det en väldigt annorlunda mors dag och en annan typ av födelsedag för min mamma. (Hennes födelsedag och mors dag sammanfaller ofta.) Vi är båda helt vaccinerade och New York City öppnar igen på ett hoppfullt och spännande sätt.

Med alla dessa härliga vårutvecklingar som pågår, kämpar jag fortfarande med matlagning och mitt receptskrivblock. Hur häftigt det än är att baka en lagertårta tycker jag att en enkel frukostmuffins är en bättre ätbar present till min mamma i år.

Och vad kan vara bättre än veganska banan- och nötmuffins, mjuka, söta och väldoftande?

En överliggande vinklad bild av veganska banannötsmuffins.  De är täckta med vita pappersfoder och sitter på en vit desserttallrik med en beige kant.En överliggande vinklad bild av veganska banannötsmuffins.  De är täckta med vita pappersfoder och sitter på en vit desserttallrik med en beige kant.

Mitt favorit lågmälda bakprojekt

Jag älskar att laga allt och allt. Jag hade kul med att göra veganska bakverk, pannkakor och tårtor, lockar och skomakare, kakor och chips och massor av kakor.

Men när jag har bråttom – eller om jag är stressad, trött eller lite förvirrad i köket – är min go-to alltid muffins och snabba bröd. Dessa Banana Walnut Muffins är min senaste favorit!

Snabbbröd är i allmänhet lätta att tillaga. En eller två skålar, bakpulver eller läsk för att jäsa, enkla formler som kan anpassas efter säsongens smaker. Jag bakar bananbröd året runt, zucchinibröd på sommaren, pumpabröd på hösten. Jag älskar hur snabbt och enkelt dessa bröd går ihop, och jag älskar att äta och frysa in rester i flera dagar efter att ha gjort dem.

Muffins erbjuder alla fördelarna med snabbt bröd. Men de är ännu snabbare och enklare! Det tar ingen tid alls att förbereda muffins: 20 till 25 minuters bakning. Har du en bra skopa och muffinsformar hemma är de enkla och ger minimalt med städning.

Muffins är också mångsidiga. När de väl är förberedda kan de användas som frukost, mellanmål eller dessert. Jag äter dem med nötsmör, yoghurt, frukt eller en kombination av alla dessa saker till frukost. Jag älskar också att ha dem som bärbara söta eftermiddagssnacks.

Ingredienser för banan-valnötsmuffins

Ingredienserna här är väldigt enkla och speglar de i mina andra muffinsrecept. Huvudingredienserna är:

Oblekt universalmjöl

Min favorit för bakning. Du kan använda en del fullkornsmjöl i det här receptet: Jag skulle föreslå att 1 kopp av de 2 1/2 kopparna mjöl som behövs kan vara fullkornsvete. Om du gör 100% fullkornsvete kan muffinsen bli lite täta.

Övermogna bananer

…och när jag säger övermoget menar jag verkligen övermoget! Svärtningen är bra. Mogna bananer kommer att innebära mer smak, fukt och sötma.

Rörsocker

Jag gillar att laga mat med vanligt rörsocker, men kokossocker är ett bra substitut om du föredrar det.

Vegetabilisk mjölk

Jag lagar i första hand havre- och sojamjölk, men jag använder också ibland mandel- eller cashewmjölk. Du kan använda vilken som helst av dem i muffins. Jag rekommenderar inte hampamjölk, som kan vara lite besk, och hel kokosmjölk, som är mer lik grädde än mjölk (den är utmärkt i scones!).

Krossade nötter

Jag älskar att använda hackade nötter i bananvalnötsmuffins och jag är ett stort fan av de hälsosamma fettsyrorna som nötter tillför recepten! Om du inte har nötter kan du använda hackade pekannötter, flingad mandel eller skalade hampafrön.

Kan muffins göras glutenfria?

Säkert! Du kan använda en glutenfri all-purpose mjölblandning efter eget val. Min favorit är Mått för Mått av King Arthur.

Närbild av en nybakad rundad muffins i sitt foder, placerad på en tallrik.Närbild av en nybakad rundad muffins i sitt foder, placerad på en tallrik.

Frys in och förvara banan-valnötsmuffins

Jag förvarar veganska banannötsmuffins i rumstemperatur i upp till två dagar eller i kylen i upp till fem dagar. Om du behöver förvara dem längre rekommenderar jag att du fryser dem i upp till sex veckor. Jag brukar frysa in hälften av en sats muffins direkt efter att jag har gjort dem, och äter eller delar resten inom fyra dagar.

Mer Vegan Muffin Inspiration

Muffins ligger mig varmt om hjärtat. Detta är ett hemlagat mellanmål som gör att butiksköpta snackbarer bleknar i jämförelse. Och jag blir alltid så glad att minnas att jag har rester i frysen till frukost.

Här är några av mina andra veganska favoritmuffins för alla årstider!

En liten vit keramiktallrik med beige kant rymmer tre nybakade muffins i sina muffinsformar.En liten vit keramiktallrik med beige kant rymmer tre nybakade muffins i sina muffinsformar.
Tre veganska banannötsmuffins är arrangerade på en vit keramisk tallrik.  Tallriken sitter på en vit yta.

Förberedelsetid: 15 minuter

Tillagningstid: 25 minuter

Total tid: 40 minuter

Utbyten: 12 muffins

  • Värm din ugn till 350F. Olja eller fodra en muffinsbricka med foder.

  • Blanda mjöl, bakpulver, bakpulver och salt i en stor mixerskål.

  • Mosa de 3 övermogna bananerna i en annan skål. Tillsätt socker, vaniljextrakt, vegetabilisk olja och vegansk kärnmjölk. Tillsätt de blöta ingredienserna för att torka och blanda tills allt är jämnt fördelat och inga spår av mjöl finns kvar. (Det räcker med några små klumpar.) Rör ner 2/3 dl hackade valnötter.
  • Använd en muffinsskopa eller 1/3 koppsmått för att överföra muffinssmeten till din förberedda panna. Grädda muffinsen i 22 till 25 minuter eller tills de är puffade och gyllene.

  • Låt muffinsen svalna i minst 20 minuter innan de äts!

En liten desserttallrik innehåller veganska banannötsmuffins.  Två är intakta i sitt foder, medan en tredje är bruten i två.En liten desserttallrik innehåller veganska banannötsmuffins.  Två är intakta i sitt foder, medan en tredje är bruten i två.

Titta på denna perfekta smula.

Dessa bananvalnötsmuffins är en mysig och tröstande behandling. De kanaliserar all nostalgi av bananbröd, men i en söt, välportionerad liten förpackning. En perfekt sak att göra för mammor eller moderfigurer i helgen, om Mors dag är en ritual för dig. Eller en enkel och givande vegansk bakning när som helst.

Uppskatta!

puss kram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *