Hemlagat veganskt flytande ägg | Fullständig hjälp

Detta hemgjorda veganska flytande ägg kommer att vara ditt hemliga vapen för växtbaserade omeletter, frukostmackor och kladdkaka! Den innehåller enkla, näringsrika ingredienser och kan förvaras i kylen några dagar.

Nyligen skrev jag om veganska frukostar. Detta fick mig att tänka på att mina egna frukostar har varit lite repetitiva på sistone.

Detta är en norm för mig på sommaren. När tomaterna är perfekta vill jag bara ha bagels eller rostat bröd med hummus eller avokado och tjocka, saftiga tomatskivor ovanpå.

Men när vädret blir svalare börjar jag tänka på läckra havregrynsbakelser och salta haschrätter till frukost. Och självklart finns det alltid röra på tofu.

För enkelhetens skull och för lätt protein, sträcker jag mig ibland efter Just Egg-vätska eller vikta veganska ägg. Jag gillar att använda vätskan till omeletter och den vikta varianten i frukostmackor.

I år har jag ansträngt mig på allvar för att skapa fler veganska basvaror från grunden. Den ständigt växande listan inkluderar vegansk majonnäs, marinarasås, vegansk ricottaost, tempeh bacon och söt dadelbarbecuesås.

Eftersom flytande veganskt ägg i butik är ganska dyrt, tänkte jag att det var dags att experimentera med ett hemgjort alternativ.

Jag är så glad att det här receptet fungerade så bra.

Hur man gör ett flytande veganskt ägg

Ingredienser

Den första utmaningen jag stod inför var att göra det veganska flytande ägget med enkla, lättillgängliga och näringsrika ingredienser.

Jag valde några av ingredienserna som jag redan har använt för äggröra och äggrätter: tofu (i det här fallet silkentofu), kikärtsmjöl, näringsjäst och svart salt.

Tofu ger det flytande ägget dess protein, samt en del av dess konsistens och styrka.

Kikärtsmjölet hjälper till att binda blandningen. Det ger också protein, samt en viss salt smak. Jag använde faktiskt kikärtsmjöl till en frukoströra som inte innehåller någon tofu: den är sojafri.

Svart salt, även kallat kala namak, har en hög svavelhalt. Av denna anledning har den också en “ägg”-smak och doft. Detta krävs inte för detta recept om du inte hittar det.

Du kan dock beställa det online och det är en praktisk ingrediens att ha hemma för alla växtbaserade rätter inspirerade av en traditionell äggrätt.

Näringsjäst ger slutligen det veganska flytande ägget extra umami.

Den genomskinliga skålen i en matberedare innehåller komponenterna i ett hemgjort flytande veganskt ägg, inklusive tofu, mjöl och kryddor.Den genomskinliga skålen i en matberedare innehåller komponenterna i ett hemgjort flytande veganskt ägg, inklusive tofu, mjöl och kryddor.

Bearbeta

Det fina med det här receptet är att det är så enkelt som att blanda ihop ingredienserna.

Du kan använda en matberedare eller mixer för denna uppgift. Antingen kommer att fungera.

När detta är gjort har du ett flytande ”ägg” som kan tillagas på olika sätt.

Hur man använder vegansk flytande ägg

När det veganska ägget är klart vet jag redan några användningsområden.

Jag säger detta eftersom jag gjorde det flytande ägget för första gången för ungefär en månad sedan. Jag upptäcker fortfarande alla olika sätt att använda det!

Jag kommer att uppdatera användningarna nedan när jag hittar mer och kan ge instruktioner för dem.

Omeletter + smörgåsar

Oftast gillar jag att tillaga den på låg värme i en panna. Jag använder ungefär en halv kopp av blandningen för att göra en skivformad portion.

Flytande ägg tar längre tid i din panna än köpta flytande veganska ägg. Ha tålamod! Det tar cirka 4 minuter för den första sidan, 2-3 minuter för den andra.

Tillsätt din 1/2 kopp äggvätska i en stekpanna på medelhög värme. Vänd på den när toppen ser nästan helt fast, och inte förrän då. Skivan kommer att skadas om du returnerar den för tidigt.

En liten vit nonstick-panna används för att vända en växtbaserad äggblandning.En liten vit nonstick-panna används för att vända en växtbaserad äggblandning.

Vid det här laget kan du lägga till fyllningsingredienserna i mitten och göra en fin liten omelett. Den senaste tiden gillar jag att lägga till skivad svamp och spenat som jag fräser i förväg och lite riven Good Planet vegansk ost.

Du kan också ta skivan och vika den. När den är vikt är den det perfekta proteinet för en vegansk frukostmacka!

Gör din äggmacka på rostat bröd, en rostad engelsk muffins eller en middagsrulle. Lägg till en skiva vegansk ost eller lite av min hemgjorda gulostsås.

Du kan också lägga till en skiva Tofurky-skinka eller en vegansk korvbiff här. Jag älskar korvbiffarna från Field Roast.

Du kan också välja något lite fräschare och somrigare genom att lägga till skivor av avokado, tomat och groddar.

Hur som helst, du har en fantastisk liten frukostmacka på händerna.

En frukostmacka på en örtbulle ligger på en vit yta.En frukostmacka på en örtbulle ligger på en vit yta.

Bråk

Om du inte vill göra en hårddisk kan du även röra blandningen på låg värme. Återigen använder jag en halv kopp av blandningen i taget.

Eftersom hemmagjorda flytande ägg tillagas långsammare än Just Egg tar det längre tid att röra sig. Återigen, ha tålamod och använd en spatel för att försiktigt flytta runt den och rör om när du ser delar stelna.

När du är klar har du en välsmakande hemlagad scramble att arbeta med.

Jag gillar att inkorporera överblivna kokta grönsaker i min kladdkaka. Detta är ett bra ställe att införliva dina överblivna broccolibuktor eller kokta grönsaker.

Vilken typ av kokkärl ska jag använda?

Detta är en viktig fråga!

Det bästa sättet att tillaga flytande veganskt ägg är att använda non-stick kokkärl. Detta kommer att säkerställa den smidigaste vändningen och förvrängningen. Detta gör att du också kan laga det veganska ägget utan att behöva lägga till olja, eller bara en liten mängd olja.

Jag är ett stort fan av Caraways giftfria, non-stick keramiska köksredskap och bakverk. Jag använder stekpannan till detta recept, men du kan såklart använda vilken non-stick panna du gillar.

Du kan också använda välkryddat gjutjärn eller en stekpanna i rostfritt stål för att göra det veganska flytande ägget. Se bara till att tillsätta lite olja eller veganskt smör för att förhindra att den fastnar.

Och igen, om du gör en omelett eller skiva, var noga med att låta varje sida av skivan koka tills den stelnat innan den vänds.

Hemgjord flytande vegansk äggmix sitter i en vit skål, redo att användas.Hemgjord flytande vegansk äggmix sitter i en vit skål, redo att användas.

Lagring

En av de bästa sakerna med flytande ägg är att du kan göra det, hälla det i en stor murarburk och förvara det i kylskåpet i upp till 3 dagar.

Skaka den väl och använd den sedan vid halva koppen om det behövs.

Du kan också göra veganska äggskivor till frukostmackor och förvara dem i en lufttät behållare i kylen i upp till 5 dagar.

Du kan frysa skivorna i upp till 6 veckor.

Vegansk vecka

Njut av glädjen att äta hemlagad mat varje dag med rejäla och hälsosamma recept från Vegansk vecka.

Oavsett om du har tre, två eller till och med bara en timme, kommer Vegan Week att visa dig hur du lagar varierande, färgglada och tröstande måltider under helgen.

Mer salta frukostar

Om du älskar välsmakande frukostar och den här artikeln upphetsar dig, här är några ytterligare recept att utforska:

En frukostmacka på en örtbulle ligger på en vit yta.

Förberedelsetid: 5 minuter

Tillagningstid: tio minuter

Total tid: 15 minuter

Utbyten: 2,25 koppar

 • 16 uns siden tofu (450 g)
 • 1/2 kopp kikärtsmjöl (60 g; ersätt med 1/2 kopp/70 g oblekt universalmjöl)
 • 2 soppskedar näringsjäst
 • 1/4 tesked Kala Namak (valfritt; ersätt 1/4 tsk fint havssalt utöver havssaltet nedan)
 • 1/4 tesked fint havssalt
 • 1/4 tesked lökpulver
 • 1/4 tesked mald gurkmeja
 • 1/4 tesked bakpulver
 • Mixa alla ingredienser i en mixer eller matberedare till en slät smet. Vid denna tidpunkt kan blandningen förvaras i en lufttät behållare i kylen i upp till 3 dagar.

 • För att förbereda flytande ägg för omeletter, vikta äggmackor eller äggröra, använd en nonstick-panna på medelhög värme. Häll det flytande ägget i pannan i 1/2 kopp (120 ml) mängder.

 • Detta rinnande ägg tar längre tid att tillaga än ett rinnande veganskt ägg från butik eller vanligt ägg. Ägget är redo att vända (för omeletter eller rundor) när det bildas bubblor längs den övre ytan och den ytan börjar bli fast och stelna, cirka 3 till 4 minuter. Använd en stor spatel för att försiktigt vända ägget. Koka tills skivans botten stelnat, ytterligare 2-3 minuter.

 • Fyll och vik den här rundan för omeletter, eller låt den bara vara i form av en stor pannkaka. Denna runda kan vikas och läggas till frukostmackor.

 • Du kan också försiktigt röra ägget under tillagningen och servera efter önskemål.

 • Överblivna kokta veganska ägg kan förvaras i en lufttät behållare i kylen i upp till 5 dagar.

Jag är så exalterad över alla möjligheter med detta smakrika, näringsrika och mångsidiga hopkok. Och jag kommer att fortsätta att dela med mig av hur jag använder det.

Jag hoppas att du hittar några bra användningsområden för det också!

puss kram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *