Indonesiska Sambal Goreng – Mitt växtbaserade kök

Denna fantastiska indonesisk-inspirerade sambal goreng innehåller stekt tempeh och tofu tillagad i en livlig chilipasta. Det är smakrikt, lite kryddigt och otroligt gott. En hälsosam, proteinrik måltid serveras bäst med ris.

Om du gillar kryddig mat är denna sambal goreng något för dig! Denna populära indonesiska rätt är djärv och tillfredsställande utan att vara överväldigande. Jag älskar att servera den med ris och wokade grönsaker som denna Snow Pea Stir-Fry för en enkel men mättande måltid.

💚Varför du kommer att älska detta recept

 • Vibrerande, eldig och full av smak
 • En hälsosammare version som använder stekt tofu och tempeh istället för stekt tofu och tempeh
 • Full av protein
 • Hälsosamt och naturligt veganskt och glutenfritt

🤔Vad är sambal goreng

Sambal goreng kan direkt översättas som “stekt sambal”.

Sambal är en populär indonesisk och malaysisk krydda gjord av färsk eller torkad chilipeppar och aromater som citrongräs och lök. I vissa sambal tillsätts belacan (räkpasta) för att ge den en touch av umamismak. Sambal goreng har fått sitt namn för att alla grönsaker och proteiner steks individuellt innan de tillsätts i chilipasta.

Några av de vanligaste grönsakerna som används i denna maträtt inkluderar gröna bönor och potatis. När det gäller proteinkällor används ofta tempeh och tofu. I vissa varianter tillsätts även animaliska proteiner som räkor, nötkött och kyckling. Yuba (tofuhud) är ett annat populärt tillskott till denna maträtt.

För att hålla detta recept veganskt kommer vi att utelämna räkpastan och bara använda tofu och tempeh.

🌶️Vad du behöver

Nödvändiga ingredienser som gröna bönor, tofu, kokosmjölk, lök, tempeh, sojasås, vitlök och andra ingredienser.Nödvändiga ingredienser som gröna bönor, tofu, kokosmjölk, lök, tempeh, sojasås, vitlök och andra ingredienser.

📃Anteckningar om ingredienser och ersättningar

 • Tofu – Använd extra fast tofu som tidigare dränerats och pressats, antingen med en tofupress eller stapla något tungt på den. För mer information, kolla in den här artikeln om hur man pressar tofu.
 • Citrongräs – Var noga med att ta bort tuffa yttre lager före användning. Vi behöver bara den vita inre stammen. Du kan ersätta den med 1 till 2 matskedar citrongräspasta.
 • Chilipeppar – Anpassa mängden efter den kryddighetsgrad du vill ha för din sambal. Jag kärnade ur mina paprika för att ytterligare minska värmen, men du kan välja att lämna dem kvar.
 • Kokosmjölk – Helfet kokosmjölk ger den krämigaste konsistensen, men lätt kokosmjölk fungerar också.
 • Mjuk Kecap – En söt sojasås mycket populär i det indonesiska köket. Du kan byta ut den mot 1 msk soja + 1 tsk socker.

🔪Hur man gör

Gör chilipasta – Tillsätt alla nödvändiga sambalingredienser i en matberedare. Mixa tills det är slätt, stanna för att skrapa ner sidorna. Du kan behöva tillsätta lite vatten om blandningen inte blandas väl.

Stek tofu och tempeh – Hetta upp en matsked olja i en stor stekpanna med non-stick eller i en wok på medelhög värme. Stek tofu och tempeh i 2 till 3 minuter på varje sida eller tills de flesta sidorna är gyllenbruna. Lägg åtsidan.

Stek sambalen – Tillsätt ytterligare en matsked olja i pannan och tillsätt din chilipasta. Stek i 2-3 minuter eller tills det doftar.

Chilipasta stekt i non-stick panna på en vitrutig kökshandduk.Chilipasta stekt i non-stick panna på en vitrutig kökshandduk.

Få alltid att falla på plats – Tillsätt kokosmjölken och kecap manis i pannan. När blandningen sjuder, tillsätt den stekta tofun, tempeh och haricots verts. Sjud i 5 till 8 minuter eller tills haricots verts är mjuka. Din sambal goreng är redo att serveras.

✅Användbara tips

 • Förbereder citrongräset – Se till att ta bort de sega yttersta delarna av ditt citrongräs, eftersom de är fibrösa och obehagliga att tugga. Vi kommer bara att använda den vita inre kärnan.
 • Justera kryddnivån – Den här versionen av sambal goreng är lätt kryddig. Om du gillar det väldigt kryddigt rekommenderar jag att du lägger till mer chilipeppar i din chilipasta.
 • Använd en stor stekpanna eller wok – Detta hjälper till att säkerställa att ingredienserna tillagas jämnt och förhindrar även att de rinner ur pannan när du blandar dem.
 • Förvara rester – Överbliven sambal goreng kan kylas i upp till 3 dagar. Tveka inte att tillsätta lite vatten vid återuppvärmning om blandningen verkar torr för dig.

🍳Andra sätt att laga tempeh och tofu

Förutom att steka din tempeh och tofu i pannan, kan du också luftsteka dem eller fritera dem för sambal goreng.

Fräsning – Förvärm 1 tum olja i en medelstor stekpanna/panna. Klä en stor tallrik med hushållspapper eller hushållspapper. När oljan är varm, placera försiktigt tempeh- och tofutärningarna i den med en sked/tång för att förhindra att oljan stänker. Koka i 2 till 4 minuter eller tills den är gyllenbrun. Låt dem rinna av med en hålslev och lägg dem på den klädda plåten.

Luftstekning – Ordna tofun och tempeh-tärningarna i fritöskorgen och spraya med lite olja. Luftsteka i 10-12 minuter vid 180°C/350°F eller tills de är gyllenbruna.

En tallrik sambal goreng garnerad med chiliskivor med en gaffel på sidan.En tallrik sambal goreng garnerad med chiliskivor med en gaffel på sidan.

✨Varianter och tillägg

Tofu och tempeh – Du kan välja att använda det ena eller det andra istället för båda. Eller byt ut den mot en sats av mitt veganska kycklingbröst. I vissa varianter används animaliska proteiner som räkor, nötkött och kyckling, men stek dem först.

Grönsaker – Andra grönsaker som fungerar bra i denna sambal goreng inkluderar parboiled eller stekt potatis, blancherad blomkål och gröna bönor.

Mer sås -Om du gillar din mer smakrik, tillsätt upp till 1 kopp mer kokosmjölk eller grönsaksfond.

🍚Hur man serverar

Här är några rätter att servera din sambal goreng:

En tallrik sambal goreng serveras med en gaffel med 2 glas vatten och en skål biryani vid sidan av.En tallrik sambal goreng serveras med en gaffel med 2 glas vatten och en skål biryani vid sidan av.

🍽️Fler veganska asiatiska rätter

Om du gjort detta recept, lämna ett betyg och kommentera nedan, vi älskar att höra från dig! Prenumerera på My Plantiful Cooking för att få nya recept direkt till din inkorg! Följ oss på InstagramFacebook och Pinterest för att få de senaste uppdateringarna. 😉

📖 Recept

En tallrik sambal goreng med en gaffel på sidan med 2 glas vatten och en skål biryani på sidan.En tallrik sambal goreng med en gaffel på sidan med 2 glas vatten och en skål biryani på sidan.

Indonesiska Sambal Goreng

Meesha

Denna fantastiska indonesisk-inspirerade sambal goreng innehåller stekt tempeh och tofu tillagad i en livlig chilipasta. Det är smakrikt, lite kryddigt och otroligt gott. En hälsosam, proteinrik måltid serveras bäst med ris.