Kryddstekt kålbiff i klyftor

Dessa kryddrostade kålbiffar kommer att tillföra smak, näring och substans till dina växtbaserade tallrikar! De är tillagade med en kryddblandning av gurkmeja, koriander, spiskummin och svartpeppar. Kålklyftorna ångas innan de är färdigrostade, vilket ger dem en otroligt mjuk konsistens. Servera dem med fullkorn, ett veganskt protein och en klick sås för en hälsosam måltid.

Mina favoritkommentarer jag fick Vegansk vecka än så länge har det inget med recepten i boken att göra.

Om något blev jag förvånad och road av att mitt hat-/kärleksförhållande till matlagning, som jag beskriver på bokens sidor, slog igenom.

Många av er har berättat att ni kämpar med samma känslomässiga hinder för matlagning som jag gör: självförbättring, brist på motivation och motstånd.

Min ovilja att laga mat ökar alltid under denna veckolånga paus mellan jul och nyårsafton, jag var oftast hos mamma och trivdes där. Jag ser inga kostkunder den här veckan och ärligt talat, det sista jag vill göra på min fritid är att laga mat.

Som sagt, jag mår så mycket bättre när jag börjar ett nytt år med en kyl full av läckra hemlagade måltider.

Vegansk vecka

Njut av glädjen att äta hemlagad mat varje dag med rejäla och hälsosamma recept från Vegansk vecka.

Oavsett om du har tre, två eller till och med bara en timme, kommer Vegan Week att visa dig hur du lagar varierande, färgglada och tröstande måltider under helgen.

Det är det verkliga budskapet i den nya kokboken: Ibland har jag ingen motivation att laga mat, men jag vill njuta av maten som matlagning skapar.

Måltidsförberedelser är bryggan mellan dessa två motstridiga stater. Det är denna vana som hjälper mig att laga mat, oavsett om jag är i en kärleks- eller hatfas.

Med det i åtanke ska jag laga lite mat i helgen. Jag kommer nog göra några av mina favoritrecept från boken, eftersom jag fortfarande börjar vänja mig vid att äga ett fysiskt exemplar.

Under tiden kan jag dela med mig av de möra, söta och salta kryddade rostade kålbiffar som jag gjorde precis innan semestern!

Vad är kålstek?

Kål “biff” är egentligen bara ett sätt att tillaga kål som framhäver smaken av grönsaken.

Det är samma idé bakom blomkåls”biff”, och det är principen som gör helrostad blomkål populär också.

Vissa grönsaker – blomkål, kål, broccoli och vissa svampar – är i sig härdiga. De tål bra att skära och servera i stora bitar. På så sätt fångar de en del av den fulla substans och kvalitet som ofta förknippas med en biffmiddag.

Varför kilar?

Kålbiffar kan skäras på olika sätt. Jag har sett recept som kräver att man skivar dem så att “biffen” är ett helt tvärsnitt av kålhuvud.

Detta kan dock vara knepigt att uppnå, speciellt om du har ett stort kålhuvud på händerna.

Ett litet huvud av grönkål skärs på en vit skärbräda.Ett litet huvud av grönkål skärs på en vit skärbräda.

Jag tycker det är lättast att dela kålhuvudet på mitten och sedan skära varje halva i fjärdedelar.

Förutom att det är ett enkelt sätt att skapa “biffar” så gillar jag att klyftorna har lite variation i tjocklek/struktur.

Varför steka med kryddor?

En kålstek tillagad enkelt, med bara salt, peppar och lite olja, kan vara väldigt gott.

En liten keramikskål innehåller en blandning av gyllene kryddor.En liten keramikskål innehåller en blandning av gyllene kryddor.

Men jag tycker att kryddblandningen jag använde till det här receptet verkligen förhöjer kålen.

Denna kryddblandning är en kombination av gurkmeja, koriander, spiskummin, salt och nymalen svartpeppar. Det är en skön blandning av varmt, sött, bittert och jordigt.

Finns det en krydda du inte gillar kan du givetvis utelämna den. Du kan också göra ersättningar baserat på dina preferenser, lägga till olika örter eller kryddor som du vill. Detta är ett smidigt recept!

Få den perfekta konsistensen

Du kommer att se att receptet på kålstek kräver en tillagningsprocess i två steg.

Först ska du rosta kålklyftorna under ett tätt inlindat lager folie eller bakplåtspapper. Därefter tar du bort folien och låter klyftorna steka färdigt. Varje steg tar cirka 20 minuter.

Varför 2-stegs rostning?

Jo, ångsteget ser till att dina kålbiffar är helt möra i mitten. Rostning utan lock gör att de blir snyggt gyllene, men inte brända, på ytan.

Jag använder ofta denna metod när jag steker grönsaker. Detta är särskilt användbart om du föredrar att rosta grönsaker utan mycket matolja.

Viktigast av allt, detta gör att dina grönsaker blir riktigt möra utan att uppmuntra dem att bli krispiga. Också mycket.

En utmaning jag ofta stöter på med brysselkål, blomkål och broccoli är att det ibland krävs mycket rostning för att mjuka upp dem. När de är tillräckligt rostade kan de vara mer brända än jag gillar på kanterna.

Ångrostning, och sedan avslöja grönsakerna, skapar det bästa av två världar: en mjuk konsistens utan det förkolnade yttre.

Hur man gör kryddrostade kålbiffar

Rostningen i två steg kan verka komplex, men överlag är det ett enkelt recept.

Steg 1: Skär kålen i fjärdedelar

För detta behöver du en vass kockkniv. Jag rekommenderar att du använder ett medelstort kålhuvud för fina, tjocka klyftor.

Det kommer inte att vara möjligt att göra alla shims enhetliga i storlek, utan gör bara ditt bästa. De behöver absolut inte vara identiska.

Några snittade kålklyftor gnides med en gulfärgad kryddblandning.Några snittade kålklyftor gnides med en gulfärgad kryddblandning.

Steg 2: Belägg och Spice Gnid kvartarna

För detta steg kommer du att överföra kilarna till en förberedd bakplåt. Klä varje sida lätt med avokadoolja (eller annan vegetabilisk olja) och strö över kryddblandningen. Upprepa på andra sidan, så kilarna gnuggas med kryddor på toppen och botten.

Steg 3: stek täckt

I cirka 20 minuter kommer kålstekklyftorna att steka med ett lager folie som är tätt inlindat på sin bakplåt. Detta försluter smaken och hjälper dem att bli möra.

Steg 4: Rosta utan lock

Därefter tar du bort folien och rostar klyftorna tills de är lätt brynta och mycket mjuka. Detta steg tar ytterligare 15-20 minuter.

När du är klar har du vackert bruna, smakrika och doftande söta och salta kålklyftor.

Nyrostade kålbiffar placeras på en plåt med bakplåtspapper under.Nyrostade kålbiffar placeras på en plåt med bakplåtspapper under.

Hur man serverar kålbiffskivor

Det finns många sätt att njuta av dessa läckra grönsaksskivor.

När jag först gjorde dessa tog jag den enkla vägen, som var att lägga dem i en vegansk lunchskål. Den bestod av kokt brunt ris, kikärter, ångade gröna, klyftor av kålstek och en fin klick av min gurkmejatahinidressing.

Klyftorna skulle vara ett bra tillskott och en fin färgklick för mina kumminkryddade linser och ris.

Du kan använda klyftorna för att toppa en fin skiva krossad avokadotoast eller lägga dem i en skål med soppa.

Och om du behöver en snabb och enkel måltid, servera dem med kokt couscous (eller annat spannmål) och ett valfritt veganskt protein (ett köpt veganskt kött, bönor, som dessa vita bönor i buljong, eller bakad tofu/tempeh. ).

Om du har tid, tillsätt en vinägrett. En enkel klick olivolja och en skvätt citron skulle fungera, men jag kan inte vänta med att prova klyftorna med min yumsås.

Denna avslappnade blandning av ingredienser kommer att göra en mycket inbjudande tallrik.

Förbereda och förvara måltider

Bakade kålbiffar kan förvaras i en lufttät behållare i kylen i upp till 5 dagar. Du kan även frysa överblivna klyftor, om du har, i upp till 6 veckor.

Fler fördelar med vintergrönsaker

Kål finns året runt där jag bor, men jag tänker fortfarande på det som en vintergrönsak. Vackra, stora, runda kålhuvuden finns på bondemarknaden nära mig medan det finns få andra färska grönsaker.

Om du gillar det här receptet, här är några andra roliga, vinteriga, grönsaksbaserade rätter att utforska:

Och jag hoppas att kålklyftor snart hittar sin plats på ditt bord.

En enda bit rostade gröna grönsaker toppades med en krämig sås. Den vilar på en rund tallrik.En enda bit rostade gröna grönsaker toppades med en krämig sås. Den vilar på en rund tallrik.
En bit kryddstekt kålstek sitter på en liten rund tallrik, översållad med lite krämig vit sås.

Förberedelsetid: 15 minuter

Tillagningstid: 40 minuter

Total tid: 55 minuter

Utbyten: 4 serveringar

 • 1 medelstor huvudkål (2-2 1/4 lb/900-1015 g)
 • 1 1/2 soppskedar avokado olja (eller annan vegetabilisk olja för stekning)
 • 1 tesked mald gurkmeja
 • 3/4 tesked mald koriander
 • 1/2 tesked spiskummin pulver
 • 3/4 tesked kosher salt
 • 1/8 tesked nymalen svartpeppar

Rosta kålstekklyftorna

 • För över klyftorna till bakplåten. Ringla dem med hälften av oljan, använd sedan händerna för att gnida oljan på den snittade och vända ytan på kålklyftorna.

 • Strö sedan klyftorna med hälften av kryddblandningen. Gnid in kryddorna på de uppåtvända ytorna på kålklyftorna.

 • Vänd klyftorna och upprepa denna process med den andra hälften av oljan och kryddblandningen, så att båda sidorna av kålklyftorna gnuggas med kryddor och täcks lätt med olja. Om du vill kan du använda avokadooljespray istället för duggregn.

 • Täck kilarna med ett lager folie, stoppa in folien under bakplåtens kanter så att den sitter stadigt och säkert på plåten. Du kan behöva två överlappande bitar av folie.

 • Grädda kålklyftorna i 20 minuter, ta sedan bort folien. Klyftorna blir möra, men ännu inte bruna.

 • Sätt tillbaka klyftorna i ugnen utan lock och grädda i ytterligare 15 till 20 minuter, eller tills de är mjuka, söta och mycket knapriga runt kanterna. Servera eller förvara i upp till 5 dagar i en lufttät behållare i kylen.

Som alltid är jag sen med att dela med mig av recept. Men det kommer fortfarande nya.

Under tiden verkar dessa möra, rostade klyftor som ett bra recept för att avsluta 2022. De är så enkla som de är, men de har oändlig potential.

Jag hoppas att du tycker om dem. Och jag kommer att checka in i början av det nya året, för en helgläsning.

puss kram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *