Snabbinlagda morotsband | Fullständig hjälp

Band av snabbmarinerade morötter kan ge syrlig smak, crunch och en pop av ljus orange färg till sallader, skålar och smörgåsar. Om du älskar smaken av inlagda grönsaker är detta en enkel och rolig variant att prova!

Om du någonsin har gjort picklad lök snabbt, eller om du förbereder dem regelbundet, kanske du har insett vilken hög nytta-kostnadsförhållande de är.

Med det menar jag bara att smaken och komplexiteten som inlagd lök kommer att lägga till rätter är riktigt hög.

Vill du ge djup till en annars enkel grönsallad?

Ta med en syrlig och välsmakande smak till din avokadotoast?

Lägg till smaken av lök till en veggieburgare utan hårdhet och värme lök?

Snabb inlagd lök till undsättning.

Trots all användbarhet är den tid och ansträngning som krävs för inlagd lök mycket låg. Så det finns många vinster utan mycket arbete.

Jag vill dela med mig av några andra inlagda grönsaker som ger ljushet och smak till många rätter i mitt hem, precis som inlagd lök gör.

Den första är dessa snabba inlagda morotsband. Om du gillar inlagda saker, som morötter, som lite hetta eller crunch, då är dessa enkelt förberedda grönsaker för dig.

Vad är snabbinlagda morotsband?

Snabbinlagda morotsband är mycket tunt skivade morotsbitar – rakade faktiskt – som har blivit snabbt inlagda.

“Quick pickles” är också känd som kylskåpsgurka. I huvudsak är de pickles skapade genom att marinera grönsaker i en saltlake av vatten, vinäger och salt. De kräver inget konserveringsbad.

Detta gör att snabba pickles inte kan förseglas och lagras i månader. Du förbereder dem, för över dem till kylen och äter dem inom några veckor.

Å andra sidan är dessa typer av pickles mycket mindre arbetsintensiva än pickles som i slutändan går in i konserveringsprocessen.

Och enligt min erfarenhet är inlagda grönsaker så trevliga att det är lätt att avsluta dem inom den två veckors tidsramen.

Varför marinera egentligen?

Vad används strippning till?

Smaka framför allt. Snabbt inlagda morötter kommer att ha en behagligt syrlig och salt smak som är en avvikelse från den naturliga sötma de erbjuder när de äts råa.

Lagringstid, sekund. Snabbmarinerade morotsband håller sig längre i kylen än råa, rivna morötter. Mer tid att piffa upp dina sallader, smörgåsar och skålar.

Till sist, konsistensen. Dessa marinerade morotsband är lite mörare än råa morotsband. Samtidigt har de fortfarande crunch. Se dem som en trevlig mellanhand mellan råa och tillagade.

Hälsofördelar med morot

Jag är så klart exalterad över smaken av dessa morötter och all potential de erbjuder i maträtter. Men jag älskar också morötternas hälsoegenskaper.

Kända är morötter en källa till betakaroten. Våra kroppar omvandlar betakaroten till vitamin A, vilket är kopplat till att skydda en sund syn.

Morötter innehåller också en antioxidant, lutein, som kan spela en roll för att förhindra makuladegeneration och synförlust när vi åldras.

Förutom dessa näringsämnen är morötter en bra källa till vitamin K och en källa till vitamin C. De är också rika på fibrer, vilket är förknippat med matsmältnings- och hjärthälsa.

Hur man gör snabba inlagda morotsband

Stegen för att snabbt förbereda inlagda morötter är enkla och okomplicerade. Här är de.

En rund, vit tallrik rymmer rakade band av orange morot.En rund, vit tallrik rymmer rakade band av orange morot.
En enkel grönsaksskalare gör att du kan raka långa, breda och tunna band av morot.

Steg 1: Raka dina morotsband

Du behöver inga tjusiga kulinariska verktyg eller utrustning för att skapa “banden” i detta recept.

Lägg helt enkelt din morot platt på en yta och använd en vanlig grönsaksskalare för att skapa långa, tunna spån.

Du behöver cirka 3 medelstora morötter för att skapa tillräckligt med band för att fylla en burk i en halvliterstor murare.

Steg 2: Placera banden i en strippningsbehållare

På tal om masonburkar, jag använder 16 uns breda burkar för mina inlagda grönsaker hemma.

Du kan också använda mindre glasbehållare. Se bara till att fylla dem med grönsaker till den grad att det finns lite ledigt utrymme överst på burkarna.

Steg 3: Skapa din betningsvätska

Tekniskt sett kan inläggningsvätskan för kylda pickles, eller snabba pickles, vara kall. Jag tror dock att betningsprocessen går snabbare när en varm saltlake används.

I nästa steg kommer du att värma vatten, vinäger, salt och en touch av rörsocker. Denna blandning hälls över morotsbanden för att marinera dem.

Väldigt ofta tillsätter jag även senapsfrön till mina snabba pickles. Jag tycker att det ger en touch av krydda och komplexitet! Tillägget är helt valfritt.

En liten skål i keramik innehåller senapsfrön och en minivisp.En liten skål i keramik innehåller senapsfrön och en minivisp.
Senapsfrön tillför en touch av komplexitet, såväl som viss textur, till krukor med snabba inlagda grönsaker.

Steg 4: Doppa grönsakerna i marinadvätskan

Det här steget är enkelt: häll bara varm inläggningsvätska över morotsbanden.

Överheadbild av en burk fylld med band av inlagda morötter.Överheadbild av en burk fylld med band av inlagda morötter.
När de väl täcks av saltlake är de snabbmarinerade morötterna klara att ätas på cirka 30 minuter. De kommer att bli mer smakrika ju längre de lagras.

Steg 5: Lagra

Vid det här laget är de inlagda morötterna redo att ätas på bara 30 minuter. De kan förvaras i kylen i 2 veckor.

Vad ska jag göra med mina inlagda morotsband?

Det finns verkligen inget rätt eller fel sätt att njuta av dessa smakrika morötter.

Mig? Jag använder dem främst på smörgåsar. Rivade morötter faller lätt från smörgåsar, medan dessa band stannar kvar. De ger omedelbar smak och bra näring.

Band ser också snygga ut i flingskålar eller lunchsallader. Här är några av sommarsalladerna jag skulle vilja lägga dem till:

Jag skulle också vilja prova min favorit kikärts- och morotscouscoussallad med syltade morötter, istället för riven.

En oval vit keramikfat är fylld med kikärtscouscoussallad. Den sitter på en vit yta.En oval vit keramikfat är fylld med kikärtscouscoussallad. Den sitter på en vit yta.

Förbereda och förvara måltider

När du har förberett de snabba inlagda morotsbanden kan du förvara dem i samma burk eller behållare som du använde för att sylta dem.

Jag rekommenderar inte att frysa morötter, eftersom deras konsistens kommer att förändras när de tinas.

En klar glasburk rymmer rakade morötter som har varit nedsänkta i inläggningsjuice.En klar glasburk rymmer rakade morötter som har varit nedsänkta i inläggningsjuice.

Men återigen, morötter håller i cirka 2 veckor i ditt kylskåp. Detta innebär att de är ett utmärkt alternativ för att förbereda måltider varje vecka.

Kom ihåg: ett minimum av arbete, en stor vinst! Här är hela receptet.

Överheadbild av en glasburk som innehåller band av inlagda morötter. Den sitter på en vit yta.Överheadbild av en glasburk som innehåller band av inlagda morötter. Den sitter på en vit yta.
Ett vinklat fotografi av en Weck Mason-burk, som innehåller band av inlagda orange morötter.

Förberedelsetid: 5 minuter

Tillagningstid: 5 minuter

Total tid: tio minuter

Utbyten: 2 koppar

 • 3 GENOMSNITT morötter, tvättade och putsade
 • 1 tesked senapsfrön (frivillig)
 • 3/4 kopp vatten (180 ml)
 • 1/2 kopp äppelcidervinäger, destillerad vit vinäger eller okryddad risvinäger (120 ml)
 • 2 kaffeskedar rörsocker
 • 3/4 tesked kosher salt
 • Lägg en morot på en plan arbetsyta. Arbeta på längden och med ett fast tryck, använd skalaren för att skära moroten i långa, tunna band. Upprepa denna process med alla morötter. Placera morotsband i en 1 liter/480 ml mason burk. Tillsätt senapsfröna, om du använder.

 • Blanda vatten, vinäger, socker och salt i en värmebeständig vätskemätare. Häll den här blandningen i en liten kastrull och koka upp på medel-låg värme, eller mikrovågsugn blandningen i 2 1/2 minuter. .

 • Häll den varma strippvätskan över banden i grytan. Sänk dem helt.

 • Låt banden sitta i rumstemperatur i 20 till 30 minuter. Använd omedelbart eller täck burken tätt med lock och förvara i kylen i 2 veckor.

Vänner, jag har en konstant eftersläpning av recept som jag alltid menar att lägga upp, men som jag bara inte orkar lägga upp. Veckorna har kommit ifrån mig den senaste tiden.

Men jag kommer att lägga upp dem, och tills vidare hoppas jag att det här mycket enkla receptet ger lite ljushet till dina sommartallrikar och skålar. Uppskatta!

puss kram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *