Sticky Tempeh Strips med Sweet Jalapeño Glaze


Som Amazon Associate tjänar jag på kvalificerade köp.

Dessa klibbiga tempeh-remsor skärs i tunna skivor och steks sedan med en söt jalapeño-glasyr tills de är söta, klibbiga och lätt kryddiga. Det är den perfekta tillbehören med protein på morgonen att njuta av med dina söta och salta favoritvaror. Allt du behöver är 7 ingredienser!

Klibbiga tempeh-remsor avslutade med söt jalapeño-glasyr, pläterade

Tempeh är ett av mina favorit växtbaserade proteiner eftersom det är kostnadseffektivt, naturligt proteinrikt och kan användas på så många sätt. När du har provat det här läckra veganska frukostreceptet måste du prova denna enkla tempeh-röra, sötsur tempeh och grilltempeh-smörgås. Du kan till och med använda tempeh under grillsäsongen för att göra veganska spett.

Men innan vi går in på det kanske du undrar… vad är tempeh? Är det tofu?

Vad är Tempeh?

Tempeh är en sojaprodukt mycket lik tofu, men formad som en kaka. En skillnad med tempeh är att sojabönorna lämnas hela och lättjästa, vilket gör den lite lättare att smälta än tofu. Om du är en av dem som har problem med att smälta sojaprodukter bör du testa tempeh!

Hur smakar tempeh?

Eftersom den innehåller hela sojabönor har tempeh en tjock konsistens och nötaktig smak. Det är därför dessa söta jalapeño tempeh-remsor är så fantastiska. Med jalapeño, lönnsirap och sojasås kommer du inte ens känna igen intetsägande tempeh. Tänk på att du kan minska mängden jalapeño om du inte gillar den för kryddig.

Ingredienser

Ingredienser för Sticky Tempeh Strips med Sweet Jalapeño Glaze, uppmättIngredienser för Sticky Tempeh Strips med Sweet Jalapeño Glaze, uppmätt
 • Tempeh: Använd ett 8-ounce paket med vanlig tempeh. Om du är glutenfri, undvik tempeh gjord av klibbiga korn som korn eller råg.
 • Olja: Vi använde olivolja, men valfri matolja fungerar.
 • Sojasås: Använd sojasås med full fetthalt eller låg natriumhalt. Om du är glutenfri, använd tamari eller kokos aminos för en sötare lönn jalapeño glasyr.
 • Lönnsirap: Valfritt flytande sötningsmedel kan användas. Använd ren lönnsirap, agave eller vanlig enkel sirap för en lättare sötma.
 • Jalapeno: Färsk jalapeño är bäst, men söta inlagda jalapeños fungerar.
 • Rödlök: Tillför en lätt löksmak. Om du föredrar, använd vit eller gul lök för en starkare löksmak.
 • Vitlökssalt: Använd ett färdigtillverkat vitlökssalt eller en kombination av vitlökspulver och havssalt.

Hur man gör klibbiga Tempeh-remsor med söt Jalapeño-glaze

 • 1) Börja med att skära tempeh tegelstenarna i tunna remsor ca 1/4 tum tjocka och lägg åt sidan.
 • 2) I en grund form eller Tupperware, tillsätt oljan, sojasåsen och lönnsirapen och blanda med en visp.
 • 3) Lägg tempen i blandningen och marinera i 10 minuter. För optimal smak, se till att tempen är nedsänkt i glasyren. Vänd tempeh-remsorna, om det behövs, för att helt täcka båda sidorna.
 • 4) Medan tempen marineras, finhacka jalapeñon och rödlöken och ställ åt sidan.
 • 5) Värm en stekpanna eller stekpanna på medelvärme. När det är varmt, ta bort de klibbiga tempeh-remsorna från blandningen och lägg dem på den heta pannan. Häll den klibbiga lönnblandningen över tempeh-remsorna under tillagningen.
 • 6) Tillsätt tärnad jalapeño, rödlök och vitlökssalt till tempen och koka tempen i 3 till 5 minuter på varje sida eller tills den fått en jämn färg.
 • 7) Servera omedelbart varm, efter önskemål.

Vanliga frågor om recept

Hur vet du när tempeh är klar?

Tempehen är klar när den blir gyllenbrun med en lite krispig utsida. Den ska vara fast vid beröring och ge en nötaktig arom. Tillagningstider kan variera beroende på recept, men i allmänhet tar det bara några minuter per sida när du steker i pannan.

Ska du skölja tempeh innan du lagar mat?

Tempehen behöver inte sköljas. Den kan användas direkt ur förpackningen utan ytterligare förberedande arbete. Men till skillnad från tofu är tempeh tekniskt sett “rå” och måste kokas ordentligt innan den äts.

Varför smakar min tempeh bitter?

Tempeh kan smaka bittert på grund av den naturliga jäsningsprocessen. För att lindra detta kan du blanchera eller ångkoka tempen innan tillagning. För hjälp, kolla in den här enkla handledningen från Connoisseurus Veg: How to Steam Tempeh.

Bästa recepttips

 • Skiva tempen tunt. Tjocka tempeh-remsor tar längre tid att tillaga och är mer benägna att smaka bittert. För bästa, snabba tillagningsresultat, skär tempehen i ca 1/4 tum tjocka remsor.
 • Låt marinera i minst 10 minuter, eller till och med över natten. Ju längre tempeh marinerar, desto godare blir det!
 • Servera varm. Det är då tempen är krispigast på utsidan och mör på insidan. När den svalnar blir tempen lite sprödare.
Klibbiga tempeh-remsor avslutade med söt jalapeño-glasyr, pläteradeKlibbiga tempeh-remsor avslutade med söt jalapeño-glasyr, pläterade

Presentationsförslag

Originalreceptet skapades som ett frukostprotein (det är ett bra alternativ till rökt tempehbacon!), men det kan användas till vilken måltid du väljer.

Om du gillar dessa klibbiga tempeh-remsor till frukost, servera dem med din favoritfrukost, som pannkakor, franska rostat bröd, våfflor eller tofuröra.

Eller, om du föredrar att njuta av dem till lunch eller middag, servera dem med enkla vegetariska sidor som krispiga gröna bönfrites eller sauterad sparris, eller servera dem över en enkel sallad som denna Southern Quinoa Salad. Den kan även serveras som tacos i handgjorda mjöltortillas med vegansk coleslaw.

Förvaringsinstruktioner

Överbliven klibbig tempeh håller sig i en lufttät behållare i kylen i upp till 4 dagar eller i frysen i 3 månader.

Värm i mikrovågsugn, i en stekpanna på medelvärme, eller i ugnen, täckt, tills den är genomvärmd. Om tempen verkar torr, tillsätt lite vatten eller buljong under återuppvärmning för att hålla den fuktig och mjuk.

Fler enkla Tempeh-recept

Foton av Alfonso Revilla.

 • Skär tempeh i små remsor, ca 1/4 tum tjocka.

 • I en platt form eller tupperware, vispa ihop olja, soja och lönnsirap tills en brunaktig färg utvecklas.

 • Häll tempen i blandningen och låt marinera i ca 10 minuter. Se till att varje sida av tempen är under vätskan. Du kan behöva lämna tillbaka remsorna ibland.

 • Finhacka under tiden jalapenon och rödlöken och ställ åt sidan.

 • Hetta upp en stekpanna eller stekpanna på medelvärme.

 • Ta bort tempeh-remsorna från blandningen och lägg dem på den uppvärmda pannan. Häll överflödig oljeblandning över remsor i pannan.

 • Strö rödlök, jalapeno och vitlökssalt över strimlor.

 • Vänd remsorna med en spatel eller gaffel så att de får en jämn färg på varje sida. Förmodligen ca 3-5 minuter per sida, men var försiktig.

 • Servera med pannkakor, våfflor eller franska toast och såklart med kärlek!

 • Skiva tempen tunt. Tjocka tempeh-remsor tar längre tid att tillaga och är mer benägna att smaka bittert. För bästa, snabba tillagningsresultat, skär tempehen i ca 1/4 tum tjocka remsor.
 • Låt marinera i minst 10 minuter, eller till och med över natten. Ju längre tempeh marinerar, desto godare blir det!
 • Servera varm. Det är då tempen är krispigast på utsidan och mör på insidan. När den svalnar blir tempen lite sprödare.

Kalorier: 210kilokalorierKolhydrater: 14gProtein: 12gFett: 13gMättat fett: 2gFleromättade fetter: 3gEnkelomättat fett: 7gNatrium: 800mgKalium: 304mgFiber: 0,4gSocker: 7gVitamin A: 38UIC-vitamin: 5mgKalcium: 79mgJärn: 2mg

Friskrivningsklausul: Även om plantbasedonabudget.com försöker tillhandahålla korrekt näringsinformation, notera att dessa endast är uppskattningar. Näringsinformation kan påverkas beroende på typ av produkt, varumärke som köpts och på andra oförutsägbara sätt. Plantbasedonabudget.com kommer inte att hållas ansvarigt för någon förlust eller skada som uppstår på grund av ditt beroende av näringsinformation. Om du behöver följa en specifik kaloridiet, kontakta din läkare först.

Författare: Gina och Jeremy

Kurs: Frukost, Side

Kök: amerikansk

Metod: Spis

Diet: Vegansk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *