Vegan Köttbullar – Vegan School Night

Publicerad 2023-01-16 av Richard. Senast uppdaterad 2023-11-07 av Richard.

Vackert studsiga veganska köttbullar, tillagade i en härlig klassisk marinarasås. Perfekt för spaghetti och köttbullar!

Enkla veganska köttbullar och, enligt mig, de PERFEKT veganska köttbullarna. Ingenting motiverar mig som veganska köttbullar som puttras i marinarasås – den där doften av karamelliserad vitlök med en hjärtstöt av tomatsyra. Börjar jag låta som en motbjudande sommelier? BRA! Jag tar mina veganska köttbullar VÄLDIGT allvarligt *ser på dig över små runda glas*.

Det fina med det här receptet är att det är otroligt enkelt att göra, även om det är så gott! Gör dig redo för en spaghettifest eller till och med en vegansk köttbulle!

Älskar du det italienska köket och vill ha ännu mer? Varför inte prova min veganska bolognese (eller min tofu bolognese)? Mina favorit pastarecept genom tiderna!

Enkla veganska köttbullar
Hoppa till:

🧈 Veganska köttbullar

Kroppen på våra veganska köttbullar kommer att göras av veganskt malet kött (det vill säga malet, om du är i USA). Jag vet att jag kommer att få kritik för att jag inte använder linser eller något helmat, och det är okej – kom med det, syster! För mig är att få en fast, studsig köttbulle ALLT och jag är övertygad om att man inte kan uppnå det utan en specifik typ av vegansk köttfärs. Här är uppdelningen av mina ingredienser.

veganska köttbullar
 • Vegansk färs, d.v.s. mald i USA (se anmärkning nedan)
 • Lök (tunt skivad)
 • Vitlök (hackad i pasta)
 • Färsk persilja
 • Flingigt havssalt
 • Malen svartpeppar
 • Inaktuell surdeg
 • Sojamjölk (osötad och utan smak)
 • Olivolja

Det här receptet fungerar egentligen bara med färska varianter av veganskt köttfärs (dvs malet). TVP eller de flesta frysta veganska malda eller köttfärs kommer inte att hålla ihop eller tillaga detsamma. Leta efter märken som Meatless Farm, Beyond Meat och Naturli. För att bli cheesy letar du efter en hash som innehåller metylcellulosa. Det betyder helt enkelt att den blir mjuk när den är rå och fast när den tillagas, som riktigt kött.

vegansk köttfärs

🥣 Metod

Som alltid finns hela metoden med i receptet längst ner på sidan. Men om du läser detta betyder det att jag vet att du inte är en skeppare, gå i så fall till mitt senaste inlägg på instagram och lämna kommentaren “Sigourney Weaver”. Jag vet, det betyder att jag har ett hängivet fan och alla skeppare kommer inte att ha någon aning – det är kul! Hur som helst, så här gör du köttbullar!

göra köttbullar

1. Blanda först din veganska köttfärs med lök, vitlök, salt och peppar. Du vill ha en fin jämn konsistens, utan klumpar från lök eller örter.

tillsätt ströbröd

2. Därefter ska du doppa lite ströbröd i sojamjölk och blanda ner dem i den veganska köttbulleblandningen. Detta hjälper till att hålla allt SUPER fuktigt.

distribuerad

3. Nu är det dags att forma de veganska köttbullarna och steka dem! Dessa köttbullar tillagas i en marinarasås (nästa steg) men du måste steka dem först för att ge dem en gyllene exteriör.

gör marinarasås

4. Lägg nu dina veganska köttbullar i marinarasåsen och låt koka upp. När allt är varmt och bubblande är du redo att servera!

portion med en kakskopa

🧞‍♂️ Tips

Två ledtrådar faktiskt! Först är det bäst att forma dina köttbullar med en kakskopa, om du har en. Detta håller alla köttbullarna ungefär lika stora och pressar dem inte ihop för mycket, vilket gör dem täta.

För det andra, det bästa brödet att använda för ströbröd är gammal surdeg. Nästa gång du hittar dig själv med surdegsskorpor, frys in dem till nästa gång du vill ha veganska köttbullar. Tina och blanda tills du får fina smulor!

göra ströbröd

🥫 Tips för perfekt Marinara-sås

Ju enklare desto bättre för marinarasås, men det finns några häftklamrar som jag förväntar mig att du håller dig till. Jag ska titta igenom den där Alexa du fick i julklapp och du vet att det är jag för jag kommer att älska den där “tut tut tut”.

 • Ingen lök! Den bästa marinaran görs utan lök. Bara vitlök stekt i olivolja.
 • Bränn inte vitlöken! Du vill koka tills BARA gyllenbrun innan du lägger till dina tomater. Det är lättare att undvika att bränna sig genom att använda skivad vitlök istället för krossad eller hackad.
 • Använd konserverade San Marzano-tomater. Tyvärr är dessa dyrare och uppenbarligen inte nödvändiga om du lagar mat i farten, men du kommer att märka en skillnad i smak.
 • Använd färsk basilika! Vissa använder torkad basilika eller oregano i marinarasås. För mig är anissmaken av färsk basilika avgörande för en perfekt marinara.
fantastiska san marzano tomater

🥞 Veganska köttbullar

Här är några idéer för att ändra detta recept och gå längre!

 • Vissa människor (som min kompis Dan) inkluderar russin i sina köttbullar. Detta tillför en sötma men var noga med att de inte bränns när du steker köttbullarna.
 • Vissa lägger till färsk mynta såväl som persilja till sina köttbullar. Jag har aldrig provat detta men det måste vara en intressant twisteroo!
 • Kryddiga köttbullar är också en stor vinnare! Tillsätt chilipulver eller färsk chilipeppar i tärningar till din blandning, men var noga med att tvätta händerna noggrant efter blandning!
veganska köttbullar

🔪 Utrustning

Jag kan se det nu! du sätter ihop din station! Redo för en vegansk köttbullsextravaganza! Här är vad du behöver!

 • 1 stor stekpanna
 • 2 medelstora skålar
 • Blandare
 • 1 kakskopa
 • 1 stor stekpanna
på en vegansk köttbullesub

🤷‍♀️ Vanliga frågor om veganska köttbullar

F: Vad är veganska köttbullar gjorda av?

S: De bästa veganska köttbullarna är gjorda av veganskt köttfärs. Det går att göra veganska köttbullar av grönsaker som linser och svamp, men dessa håller ofta inte ihop och har en mosig konsistens.

F: Hur förhindrar jag att veganska köttbullar faller sönder?

S: Veganska köttbullar gjorda av färskt, veganskt malet kött kommer inte att falla isär. Metylcellulosa (som används i de flesta veganska subs) hjälper till att binda ihop köttbullarna.

Grillad köttbulle Vegan Sub
perfekta veganska köttbullar

Richard Makin

Vackert studsiga veganska köttbullar, tillagade i en härlig klassisk marinarasås. Perfekt för spaghetti och köttbullar!

Förberedelsetid 5 minuter

Tillagningstid 20 minuter

Total tid 25 minuter

Kurs Huvudrätt

Kök amerikansk italiensk

Serveringar 4

Kalorier 368 kilokalorier

Utrustning
 • 1 stor stekpanna

 • 2 medelstora skålar

 • Blandare

 • 1 kakskopa

 • 1 stor stekpanna

Ingredienser

Instruktioner

För att göra marinarasåsen

 • Ställ en stor stekpanna på medelvärme och tillsätt olivoljan. När den är varm, tillsätt löken och fräs tills den börjar bli genomskinlig, cirka 2 minuter. Tillsätt vitlöken och fräs ytterligare 2 minuter, men låt inte löken eller vitlöken bryna.

  3 matskedar extra virgin olivolja, ½ lök, 6 vitlöksklyftor

 • Öppna burken med tomater och överför till en medelstor skål. Krossa tomaterna med händerna och lägg dem sedan i pannan med eventuell tomatjuice. Fyll burken till hälften med vatten, låt den rinna av för att fånga upp eventuell kvarvarande tomatjuice och tillsätt den i pannan.

  400 g skalade San Marzano-tomater

 • Koka upp och sänk sedan värmen något. Rör ner chiliflakes, oregano och basilika, låt sedan sjuda, rör om då och då, i cirka 15 till 20 minuter eller tills såsen har reducerats och oljan har stigit upp till ytan och fått en klar röd färg.

  Nyp några chiliflakes, En nypa torkad oregano, 4 färska basilikablad

 • Smaka av med salt och peppar, ta sedan av värmen och ställ åt sidan.

  Salta och peppra efter smak

För att göra köttbullarna

 • Lägg den veganska/malda färsen i en medelstor skål och tillsätt lök, vitlök, färsk persilja, salt och peppar. Blanda med händerna tills du får en homogen blandning.

  400 g vegansk köttfärs, ½ lök, 3 vitlöksklyftor, Litet knippe färsk persilja, 1 tesked flagnande havssalt, ½ tesked mald svartpeppar

 • Lägg surdegen i en mixer och mixa tills du får grova smulor. Lägg över i en skål och tillsätt sojamjölken. Blanda och låt sedan dra i 2 minuter. Tillsätt de blötlagda ströbröden till köttbulleblandningen och blanda igen med händerna tills det blandas.

  55 g gammal surdeg, 70 ml sojamjölk

 • Använd en cookie-scoop för att dela blandningen i ungefär lika stora portioner (jag har cirka 20), använd sedan händerna för att rulla till bollar. Lägg åtsidan.

 • Sätt en stor stekpanna på medelvärme och tillsätt olivoljan. När de är varma, tillsätt köttbullarna och stek i cirka 5 minuter, rör om i pannan ofta för att säkerställa att de får färg på alla sidor.

  2 matskedar olivolja

 • När den är brun, sänk värmen och tillsätt marinarasåsen i pannan med köttbullar. Koka vattnet. När den är varm och bubblande är den redo att serveras. Servera över pasta eller i min veganska köttbulle-submacka!

Anmärkningar

1. Det här receptet fungerar egentligen bara med färsk (dvs mald) vegansk färs. TVP eller fryst färs kommer inte att hålla ihop och tillaga samma sak. Leta efter märken som Meatless Farm, Beyond Meat och Naturli. För att bli cheesy letar du efter en hash som innehåller metylcellulosa. Det betyder helt enkelt att den blir mjuk när den är rå och fast när den tillagas, som riktigt kött.

Näring

Kalorier: 368kilokalorierKolhydrater: 22gProtein: 21gFett: 23gMättat fett: 3gFleromättade fetter: 5gEnkelomättat fett: 14gTransfett: 0,04gKolesterol: 0,2mgNatrium: 1246mgKalium: 450mgFiber: 6gSocker: 5gVitamin A: 216UIC-vitamin: 13mgKalcium: 78mgJärn: 7mg

Nyckelord perfekta veganska köttbullar, veganska köttbullar

Gillar du det här receptet?Låt mig veta på Instagram!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *