Vegansk gräddfil (inga cashewnötter eller tofu!)

Publicerad 2022-11-24 av Richard. Senast uppdaterad 2023-11-07 av Richard.

Den enklaste veganska gräddfilen någonsin! Inga cashewnötter, ingen tofu och ingen kokosolja krävs! Färdig att använda på några sekunder, smidig, krämig och kryddig!

Jag har arbetat på detta enkla veganska gräddfilsrecept i evigheter! Man kan tycka att det var lätt för det är en så enkel sak som man brukar köpa i affären, MEN DU SKULLE HA FEL! Jag behöver denna veganska gräddfil för att vara perfekt OCH följande:

 • Lätt att göra
 • Snabbt att göra
 • Inga cashewnötter, ingen tofu, ingen kokosolja
 • Läckert såklart

Och gissa vad? Jag hade sönder den ! Jag förstörde tävlingen totalt. Låt mig gissa, du har letat igenom bloggarna och letat efter en gräddfil som inte kräver blötläggning av cashewnötter på sex år men som inte heller smakar tofu? Jag vet! För jag gjorde samma sak. Och det är därför mitt bokstavligen är DET BÄSTA veganska receptet på gräddfil!

vegansk gräddfil
Hoppa till:

🧈 Veganska gräddfilsingredienser

Så vi vet alla vad som INTE står i det här receptet, så det kanske är dags att jag berättar vad som finns i det?? Inga problem älskling! Här är allt du behöver och handlingen vänder och vänder: DETTA ÄR EN RIKTIGT KORT LISTA!

Ingredienser
 • Sojamjölk – Smakfri och sockerfri.
 • Vegansk yoghurt – den tjockaste sorten du kan hitta. Jag använder Coconut Collaborative eftersom den också är osötad och smaklös.
 • Citron juice – för en söt och syrlig sötma.
 • Vitvinsvinäger – för den där “sura” vibben i din veganska gräddfil (jag vet inte varför jag inte tog med den på bilden ovan. Förlåt mig).

Som alltid finns hela receptet längst ner på sidan, så kontrollera mängderna. Jag har också gett några tips om hur man byter ut och modifierar dessa ingredienser i avsnittet “Ersättningar” nedan!

vegansk gräddfil

🥣 Metod

Metoden för detta veganska gräddfilsrecept KAN INTE BLI ENKARE. Men eftersom Google vill att jag ska skriva ett stort blogginlägg för varje recept jag skapar, här är processen uppdelad i fyra steg.

mät dina ingredienser

1. Mät upp dina ingredienser! Jag byggde det här receptet runt ett ödmjukt koppmått, så även om jag ger mina enheter i ml kan du mycket enkelt använda ett enda koppmått sojamjölk och vegetabilisk olja. Lätt!

Lägg i mixer

2. Lägg i mixern! Du kan använda en snabbmixer för det här receptet ELLER så kan du använda en stavmixer (sådan du håller som en pinne). Se bara till att alla dina ingredienser är i rumstemperatur.

Blanda blandningen

3. Blanda i den veganska gräddfilen! Mixa tills det är slätt och något tjocknat. Oroa dig inte om det inte är gräddfilstjockleken i dina drömmar ännu. Detta kommer att hända i nästa steg och du kommer att bli MYCKET nöjd.

kyl vegansk gräddfil

4. Kyl! Du kommer att upptäcka att konsistensen förbättras avsevärt om du kyler den i minst två timmar. Om du inte har två timmar på dig, oroa dig inte! Det blir fortfarande härligt tjockt och krämigt!

Antydan!

Om du planerar att använda denna veganska gräddfil i ett sött recept, tillsätt två matskedar florsocker till blandningen innan du blandar den! Detta kommer att matcha smaken av vad du än förbereder på detta sätt mycket bättre! Det gör jag ibland när jag serverar den med veganska scones!

Annars, tveka inte att använda den på dina hemlagade mexikanska festmåltider! Gör en mexikansk skål med mitt veganska mexikanska ris! Helt enkelt en fröjd!

veganska scones

🫙 Förvaring

Se till att förvara din veganska gräddfil i en lufttät behållare i kylen. Inte bara kommer konsistensen att bli tjockare ju kallare det blir, utan det kommer också att hålla mycket längre på detta sätt.

Jag skulle dock inte rekommendera att frysa detta recept, eftersom iskristallerna kan dela blandningen. Förvara den helt enkelt i kylen och använd den inom 1-2 veckor.

vegansk gräddfil

🍪 Används för vegansk gräddfil

Jag älskar att använda detta recept på söta OCH salta rätter. Det fungerar bra med allt från mexikansk mat till hemgjorda engelska scones! Här är några tips för bra parningar:

 • På Nachos! – Använd på nachos med nachoost, pico de gallo och alla dina andra favoritfyllda nachopålägg.
 • På scones! – Jag vet – det låter konstigt – men det fungerar! Lita på mig! Den passar utmärkt till vilken sylt du kan använda också!
 • I en burrito! – Använd den för att lägga sammetslen mjukhet till din veganska favoritburrito! Extra guac för mig!

Letar du efter en annan typ av vegansk grädde? Jag har massor av dem! Smörkräm menar jag! Världens smidigaste veganska vaniljsmörkräm! Du hittar även min revolutionerande veganska vispgrädde, ofta imiterad men aldrig slagen, just här!

🔪 Utrustning

Tekniskt sett behöver du bara en sak för att göra denna veganska gräddfil: EN BLENDER! Men det hjälper också att ha en ordentlig förvaringsbehållare att förvara den i, åh och se till att den går i kylen. Jag gillar att använda en vanlig Weck-gryta för min veganska gräddfil.

veganska nachos

🤷‍♀️ Vanliga frågor om vegansk gräddfil

F: Är gräddfil vegan?

A: Normalt nej! Gräddfil är gjord på äkta mejerigrädde och innehåller därför animaliska produkter. Det här receptet använder dock sojamjölk och vegetabilisk olja för att göra en tjock gräddfil med en sked med en utsökt syrlig smak.

F: Vad är vegansk gräddfil gjord av?

S: De flesta veganska gräddfilen är gjorda av blötlagda blandade cashewnötter eller blandad tofu. Det här receptet använder sojamjölk och vegetabilisk olja, så det kräver ingen förblötning av ingredienser och tar cirka 1 minut att förbereda.

vegansk gräddfil
vegansk gräddfil

Den enklaste veganska gräddfilen någonsin! Inga cashewnötter, ingen tofu och ingen kokosolja krävs! Färdig att använda på några sekunder, smidig, krämig och kryddig!

Förberedelsetid 1 minut

Total tid 1 minut

Kurs Sidor

Kök amerikansk, mexikansk

Serveringar 6 serveringar

Kalorier 351 kilokalorier

Ingredienser

Instruktioner
 • Lägg alla ingredienser i en mixerkopp och mixa tills det är slätt. Du kan också lägga alla ingredienserna i en kopp och mixa med en stavmixer tills det är slätt.

  240 ml sojamjölk, 240 ml vegetabilisk olja, 50 g vegansk yoghurt, 2 teskedar citronsaft, 4 teskedar vitvinsvinäger

 • Den veganska gräddfilen är klar att använda direkt men kommer att tjockna något i kylen om den får stå i kylen i minst 2 timmar.

Anmärkningar

 1. Mig veterligen fungerar detta recept bara med sojamjölk. Sojamjölk innehåller naturligt lecitin (finns även i äggulor) som fungerar som emulgeringsmedel. Detta innebär att lecitinerna i sojamjölken tvingar vattnet och den vegetabiliska oljan att emulgera, vilket innebär att de förblir blandade i en emulsion. Den fungerar på en liknande princip som min Vegan Whipped Cream, som vissa säger kan fungera med mandel- och havremjölk, men jag har inte provat det själv. Om du är allergisk mot soja, prova den här metoden med en annan mjölk än sojamjölk!
 2. Vilken mjölk du än använder ska den användas i rumstemperatur, annars emulgerar den inte och blandningen splittras.
 3. Prova inte detta recept med något annat än en neutral vegetabilisk olja. För det första kommer mycket av smaken från oljan, så du vill inte ha något för starkt eller för bittert. För det andra är många oljor som olivolja för sura för detta recept. De kommer att få blandningen att delas och den kommer inte att emulgera. Håll dig till vegetabilisk olja, solrosolja, raps/rapsolja eller deodoriserad kokosolja.

Näring

Kalorier: 351kilokalorierKolhydrater: 2gProtein: 2gFett: 38gMättat fett: 6gFleromättade fetter: 22gEnkelomättat fett: 9gTransfett: 0,3gKolesterol: 0,5mgNatrium: 24mgKalium: 59mgFiber: 0,2gSocker: 1gVitamin A: 162UIC-vitamin: 4mgKalcium: 66mgJärn: 0,2mg

Gillar du det här receptet?Låt mig veta på Instagram!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *