Vegansk pundkaka (förblir mjuk i flera dagar!)

Publicerad 2023-10-05 av Richard. Senast uppdaterad 2023-11-08 av Richard.

Min klassiska, läckra och superfuktiga veganska pundkaka (aka vegansk madeirakaka eller vegansk brödkaka) med den mest perfekta stram smulan och fuktig vaniljsmak.

Vissa kallar den vegansk pundkaka, andra kallar den vegansk madeirakaka – jag bryr mig inte om vad du kallar den, gör bara det här receptet! Jag lovar dig, du kommer inte bli besviken. Denna veganska pundkaka (även ibland kallad vegankaka) är IDENTISK med den icke-veganska versionen. Överraskande nog, för en så enkel tårta tog det här receptet flera år att perfekta.

De flesta veganska kakor är beroende av bakpulver och bakpulver för att jäsa, men Pound använder traditionellt bara ägg för att hjälpa den att höja sig. Det betyder att det var lite knepigare att veganisera detta recept än vad jag först förväntade mig, men efter många misslyckade försök är vi här! Den PERFEKT veganska pundkakan!

en skiva vegansk kaka eller vegansk kaka
Hoppa till:

🧈 Vegan Pound Cake Ingredienser

Som nämnts ovan är detta den PERFEKTA veganska pundkakan. Med det menar jag att konsistensen och smaken är SPOT ON! Den här kakan har ett fint stramt smula men utan att vara torr eller tung. Här är allt du behöver för att uppnå perfekt vegansk kaka!

vegansk tårta på Madeira
 • Vegetabilisk mjölk – Se till att den inte är sötad eller smaksatt och dessutom är i rumstemperatur. Soja fungerar bäst, men experimentera gärna.
 • Mjuk och silkeslen tofu -Återigen, se till att den är i rumstemperatur annars kan din deg spricka!
 • Vanilj extrakt – Eller vaniljstångspasta, om du vill!
 • Tårtmjöl – (se anmärkning nedan)
 • Majsstärkelse – Aka majsmjöl i Storbritannien!
 • Florsocker – Aka ultrafint socker i USA!
 • Bakpulver
 • Fint havssalt
 • Veganskt smör – En sista gång – i rumstemperatur tack!
tårtmjöl

🎂 En anteckning om kakmjöl…

Kakmjöl är en typ av vetemjöl som är mycket finmalet och innehåller mindre gluten, vilket bidrar till att skapa en lättare, fluffigare kaka. Detta är mycket vanligt i USA men inte så mycket i Storbritannien.

Du kan beställa den från Amazon ELLER göra som jag gjorde och köpa “speciellt vetemjöl till bullar”. Jag köpte den från min lokala asiatiska stormarknad och den används normalt för att göra mjuka Bao-bullar. Den innehåller 8% protein (aka gluten) och är superfin, vilket gör den identisk med kakmjöl! Jag använder också tårtmjöl i min veganska födelsedagstårta!

Om du inte kan hitta kakmjöl – ORRO dig INTE – du kan ersätta mjöl för alla ändamål, men detta kommer att påverka texturen och färgen på den slutliga veganska pundkakan (eller vegansk madeirakaka).

vegansk pundkaka

🔀 Ingrediensersättningar

Jag ska vara ärlig: det gör mig alltid ledsen när folk gör subs och byter på mina recept, men titta! Jag förstår! Ibland måste man! Så för dessa människor, här är mina förslag.

Tårtmjöl – Som nämnts ovan kan du byta ut den mot all-purpose/vanligt vitt mjöl. Kakans konsistens kommer att förändras, men kommer fortfarande att vara utsökt.

Veganskt smör – Det här kan ersättas med vegetabiliskt matfett eller (i ett nafs) någon sorts neutral olja, som solros eller raps. Detta kommer dock att påverka kakans konsistens och du kommer att sluta med något som är närmare en vanlig vanlig sockerkaka snarare än en vegansk pundkaka.

Silken tofu – Det här går att ersätta med en god tjock vegansk yoghurt. Jag skulle rekommendera att använda en fin tjock grekisk stil.

vegansk pundkaka

🍰 Förbered den veganska pundkakan

Återigen, INGEN av oss kan komma överens om huruvida vi ska kalla detta en vegansk kaka, en vegansk tårta eller en vegansk madeirakaka – men metoden är densamma oavsett metod! Så här gör du den här tårtan!

smörja lådan

1. Smörj en 20 x 10 cm brödform (eller valfri 1 lb brödform) pudra sedan med mjöl och skaka av överskottet. Jag gillar att använda en non-stick sprayolja eftersom den kommer in i hörnen vackert! Mjöl hjälper också kaksmeten att undvika att fastna.

Ingredienser

2. Förbered degen! Jag använder en ovanlig metod för det här receptet som går ut på att vispa de torra ingredienserna med det veganska smöret och HALVAN av de blöta ingredienserna i drygt 3 minuter. Detta hjälper till att bygga kakans glutenstruktur. Använder du universalmjöl istället för kakmjöl behöver du inte göra bönor lika långa. Kanske bara i 20-30 sekunder.

förpackad deg

3. När degen är i brödformen, använd en kniv doppad i smält veganskt smör för att skära ett streck ner i mitten av degen. Detta kommer att säkerställa att kakan reser sig och spricker jämnt!

bakad vegansk tårta

4. Äntligen lagar vi mat! Eftersom den här kakan är äggfri behöver den lite extra vår från att bakas väldigt varm i 10 minuter i början av processen. Efter det sänker vi temperaturen under resterande tillagningstid!

uppfriskande vegansk pundkaka

Och det är allt! Superenkelt! Jag älskar att servera detta med en klick vegansk vaniljsås (jag vet, väldigt busig) men servera gärna som den är!

🤷‍♀️ Vanliga frågor om Vegan Pound Cake

F: Vad är pundkaka?

S: Pound cake är en typ av kaka som traditionellt görs med ett pund av var och en av fyra ingredienser: mjöl, smör, ägg och socker. Till vår veganska version är äggen ersatta med silkentofu och majsstärkelse.

F: Är vaniljextrakt detsamma som vaniljessens?

Ett nej. Vaniljextrakt är en naturlig produkt utvunnen från riktiga vaniljbönor. Vaniljeessens är en syntetisk version av vaniljsmak gjord av olika kemikalier och artificiella smakämnen. Vaniljextrakt eller vaniljbönspasta är vida överlägsna produkter.

F: Vad kallas pundkaka i Storbritannien?

S: I Storbritannien är pundkaka känd som “Madeira Cake”. Även om ett annat namn används, är kakan densamma: söt smak, hårt smulad och härligt fuktig.

vegansk pundkaka
vegansk pundkaka

En klassisk vegansk pundkaka med den perfekta strama smulan och söt vaniljsmak.

Förberedelsetid 15 minuter

Tillagningstid 25 minuter

Total tid 40 minuter

Kurs Desserter

Kök Alla, amerikaner, engelska

Serveringar tio

Kalorier 178 kilokalorier

Ingredienser

Instruktioner
 • Värm ugnen till 200c/390f. Smöra en 8×4 tums brödform (eller valfri 1 pund brödform), strö sedan över mjöl och skaka av överskottet.

 • I en mixerkopp, kombinera vegetabilisk mjölk, silken tofun och vaniljextrakt.

  3 matskedar vegetabilisk mjölk, 120 g mjuk och silkeslen tofu, 1,5 tsk vaniljextrakt

 • Sikta samman mjöl, majsstärkelse, strösocker, bakpulver och fint salt i skålen med en stavmixer och blanda sedan ihop.

  150 g kakmjöl, 1 matsked majsstärkelse, 150 g strösocker, 1 tesked bakpulver, ¼ tesked fint havssalt

 • Tillsätt det veganska smöret och hälften av den blandade sojamjölksblandningen. Med paddeltillbehöret installerat, slå på låg hastighet tills det kombineras, öka sedan hastigheten till medelhög i 3 minuter. Vid det här laget ska smeten ha konsistensen som smörkrämfrosting.

  90 g veganskt smör

 • Pausa mixern, skrapa ner skålens sidor, tillsätt den återstående blandade sojamjölksblandningen och vispa igen i 1 minut på medelhastighet.

 • Överför smeten till den förberedda kakformen och jämna till toppen med en spatel. Doppa en vass kniv i det smälta veganska smöret och skär degen i mitten i en 4-tums linje.

 • Sätt in brödformen i ugnen och grädda i 10 minuter, sänk sedan värmen till 170°C och grädda i ytterligare 30 minuter eller tills ett bambuspett som sticks in i mitten kommer ut rent.

 • Placera kakformen på ett galler i 10 minuter, ta sedan ut kakan från formen och låt den svalna helt innan servering.

Anmärkningar

Obs: Detta recept använder detta frostingrecept. Eftersom detta är ett separat recept är näringsfakta som visas ovan endast för sockerkakor, inte frostingen. Frosting näringsfakta visas separat på frostingstationen.

Näring

Kalorier: 178kilokalorierKolhydrater: 27gProtein: 3gFett: 7gMättat fett: 2gFleromättade fetter: 2gEnkelomättat fett: 2gTransfett: 0,04gNatrium: 120mgKalium: 87mgFiber: 0,4gSocker: 15gVitamin A: 362UIC-vitamin: 0,3mgKalcium: 30mgJärn: 0,3mg

Nyckelord Vegansk födelsedagstårta

Gillar du det här receptet?Låt mig veta på Instagram!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *