Vegansk svampsoppa – Skolkväll Vegansk

Publicerad 2023-10-25 av Richard. Senast uppdaterad 2023-11-07 av Richard.

Superkrämig vegansk svampsoppa, full av smak och konsistens. Perfekt för mysiga vinterkvällar och lyxiga semestermiddagar!

Finns det något mer tillfredsställande än läcker krämig vegansk svampsoppa, serverad med en varm bit knaprig bröd? Jag pratar om en svampsoppa som är ljuvligt smakrik, umami och ljuvligt krämig. Men eftersom du VET att jag älskar konsistens lämnade jag några läckra svampar i stora bitar!

Det här receptet gör en underbar middag, ungefär som min Vegan Chicken Noodle Soup, men det är också bra för en utsökt och enkel semestermiddag. En enkel Thanksgiving-soppa? Det är perfekt!

vegansk svampsoppa
Hoppa till:

🧈 Vegansk svampsoppa ingredienser

Jag jobbade verkligen hårt för att hålla ingredienserna minimala till denna veganska svampsoppa. Inget fancy – inget esoteriskt, bara stora, djärva salta smaker! Här är några ingredienser du behöver för att göra detta recept till en framgång. Oroa dig inte, mängderna finns i receptkortet längst ner på denna sida!

Ingredienser
 • Veganskt smör – detta kan ersättas med vegetabilisk olja om du vill!
 • Knäckt svartpeppar – använd den alltid färsk om du kan!
 • Fräs löken – eller vilken medelstor lök som helst!
 • Vitlöksklyftor – finhackad eller finhackad
 • Svamp – kastanjer, cremini eller stängt snitt kommer att göra susen!
 • Vitt vin – välj en torr, vegansk variant
 • Mörk sojasås – ersätt tamari om du är glutenfri!
 • Färsk timjan
 • Grönsaksbuljong/buljong – eller svampbuljong/buljong
 • Silken tofu eller vegansk grädde: båda fungerar utmärkt
svamp

🥣 Metod med vegansk svampsoppa

Precis som med ingredienserna höll jag sakerna så små som möjligt. Du kommer också att bli glad att veta att detta är ett SUPER snabbt recept! Du har den här krämiga veganska svampsoppan på bordet på nolltid!

stek lök

1. Bryn först löken och vitlöken. Jag rekommenderar STARKT att lägga till din svartpeppar vid det här laget också eftersom det rostar och multiplicerar smakerna! Kom ihåg att svartpeppar är en krydda och bör tillagas som en också!

tillsatt svamp

2. Därefter lägger vi till våra svampar! Om du inte använder en mycket stor stekpanna, kan du behöva lägga till dem i två omgångar. Se till att du inte överfullar pannan annars får du ingen smakfull färg på dina svampar. Sedan tillsätter vi buljongen.

blanda ihop saker

3. När allt har puttrat ordentligt är det dags att blanda. Jag är inte ett stort fan av konsistenslösa soppor, så jag rekommenderar att du tar bort en kopp soppa innan du blandar, för att säkerställa läckra saftiga svampbitar.

tillsätt svampen

4. Slutligen lägger vi tillbaka de reserverade svamparna i den blandade soppan och rör om för att kombinera! Bingo! Du har en underbar skål med soppa!

vegansk svampsoppa

🔀 Några tillval!

Återigen, i ett försök att hålla ingredienserna till ett minimum, är detta recept superminimalistiskt! Men om du vill intensifiera ditt svampsoppspel, här är några veganska ingredienser du kan överväga att införliva!

 • Kokkärl ! Ett mycket engelskt tillägg men enligt min mening förhöjer det alla salta och umamirätter! Det är dock salt, så byt ut lite salt om du använder det!
 • Svampketchup eller Henderson’s Relish! Återigen, en enorm smakbomb för alla smakrika rätter, men perfekt i denna svampsoppa! Lägg bara till en rad – det är starkt!
 • Torkad svamp! Du måste återfukta dem innan du lägger till dem, men de hjälper verkligen att ge en mer vuxen smak till den här soppan! Använd en skogsmix eller till och med porcini-svamp om du känner för det!
 • Gillar du svamp men inte soppa? Testa min veganska svamprisotto istället!
vegansk svampsoppa

🔪 Utrustning krävs

Här är allt du behöver i dina köksskåp för att göra denna veganska svampsoppa till verklighet!

 • 1 kastrull
 • 1 kopp mått
 • 1 stavmixer
skål med vegansk svampsoppa

🤷‍♀️ Vanliga frågor om vegansk svampsoppa

F: Vad tjocknar svampsoppa?

S: Svampsoppa kräver ingen förtjockning: när den väl blandas kommer svampen att tjockna soppan. Om soppan är för tjock, använd grönsaksfond för att tunna ut den.

F: Kan jag använda svampstjälkar i matlagning?

A: Ja! Svampstjälkar är helt säkra (och läckra) att äta! Damma helt enkelt av all jord som kan vara på basen med en konditorivaror och baka som du skulle göra med vilken annan del av svampen som helst. Det är särskilt gott i vegansk svampsoppa.

F: Kan jag göra svampsoppa i förväg?

A: Ja! Svampsoppa är perfekt att frysa in. Jag skulle rekommendera att frysa i enskilda portioner för enklare upptining!

vegansk svampsoppa
vegansk svampsoppa

Richard Makin

Superkrämig vegansk svampsoppa, full av smak och konsistens. Perfekt för mysiga vinterkvällar och lyxiga semestermiddagar!

Tillagningstid 20 minuter

Total tid 20 minuter

Kurs Varmrätt, tillbehör, soppa

Kök Allt

Serveringar 4

Kalorier 36 kilokalorier

Ingredienser

Instruktioner
 • Ställ en kastrull på medelvärme och tillsätt veganskt smör.

  25 g veganskt smör

 • När den är varm, tillsätt svartpeppar och låt den rosta i pannan i 20 sekunder innan du lägger i löken och vitlöken. Stek i 2-3 minuter eller tills löken är mjuk.

  ½ tesked krossad svartpeppar, 1 brun lök, 2 vitlöksklyftor

 • Tillsätt hälften av svampen och fräs i en minut eller tills den är något krympt. Tillsätt resten av svampen och låt koka i ytterligare 2-3 minuter eller tills de fått lite färg.

  500 g svamp

 • Tillsätt vitt vin, mörk soja och färsk timjan. Sjud i en minut för att ta bort lite av alkoholen. Tillsätt grönsaksbuljongen och låt koka upp.

  50 ml vitt vin, 1 matsked mörk sojasås, 1 tsk färsk timjan, 500 ml grönsaksfond

 • Låt puttra i 10 minuter utan lock.

 • Efter 10 minuter tar du bort soppan från värmen. Ta bort en kopp (ca 240 ml) soppa, se till att du har tillräckligt med svamp och ställ åt sidan.

 • Tillsätt sidentofun eller veganskrädden till den återstående soppan i grytan. Använd en stavmixer för att mixa tills den är väldigt slät och krämig.

  100 g sidentofu

 • Tillsätt den reserverade koppen soppa till den blandade soppan och rör om. Krydda efter smak och servera sedan, strö över färsk persilja och timjan.

  Salt att smaka, Färsk persilja och timjan att servera

Näring

Kalorier: 36kilokalorierKolhydrater: 0,01gProtein: 0,01gFett: 4gMättat fett: 1gFleromättade fetter: 1gEnkelomättat fett: 2gTransfett: 0,03gNatrium: 40mgKalium: 2mgVitamin A: 239UI

Nyckelord soppa, vegansk svampsoppa

Gillar du det här receptet?Låt mig veta på Instagram!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *