Veganska morots- och russinfrukostkakor

Dessa mjuka och sega veganska frukostkakor är översållade med strimlade morötter, fylliga russin och havregryn. De är nyttiga, mättande och läckra! De kan även frysas och kan göras i förväg för frukostar på väg.

Jag har alltid älskat idén med en frukostkaka. En nybakad kaka, full av ingredienser som är tillräckligt hälsosamma för att kvalificera sig som en rimlig frukost? Skriv upp mig. Men fram till nu var frukostkakor mer tilltalande i teorin än i praktiken.

Jag provade så många olika kombinationer och det var alltid något som inte stämde. Vissa versioner var för täta, andra för sega. Jag har gjort vissa satser för krispiga och andra mosiga inuti. Jag har aldrig riktigt hittat den rätta kombinationen av kryddor och blandningar.

Dessa morotsrussinfrukostkakor förändrar allt! De är mjuka och sega, precis som jag gillar kakor. Men de är också viktiga. Havrerullad ger dem precis lagom tyngd, medan rivna morötter och russin tillför näring och sötma.

Frukostkakor kan göras, ätas på språng eller avnjutas hemma med en kopp kaffe. De är fantastiskt mångsidiga.

Kort sagt, en frukostkaka är en kaka som äts vid frukost.

Det finns inga regler! Frukostkakor kan vara krispiga eller sega, stora eller små, söta eller inte för söta. De kan innehålla vilka ingredienser du vill och kryddas med dina favoritkryddor och smaker.

Fördelarna med frukost

Som dietist brinner jag för att sprida fördelarna med frukost. Forskning har kopplat frukost till förbättrat minne och koncentration. Det finns också ett samband mellan frukostkonsumtion och minskade frekvenser av kroniska hälsotillstånd, inklusive typ 2-diabetes.

Konkret bidrar frukosten till att ge energi. Viktigt är att det ger oss möjlighet att få i oss mer av de viktiga näringsämnen vi behöver varje dag, inklusive fibrer, protein, kalcium och hälsosamma fetter.

I min praktik tvingar jag inte klienter att äta frukost om de inte vill. Men jag ser att hoppa över frukosten som ett missat kosttillfälle. Utan frukost måste en person få i sig all dagens näring i två måltider. Detta är inte alltid en lätt uppgift. Frukost, även bara frukost, hjälper till att göra det tunga arbetet.

Med allt detta i åtanke försökte jag hålla dessa veganska frukostkakor relativt hälsosamma. Jag har förvisso varit känd för att äta mindre nyttigt godis på morgonen (hej överbliven morotskaka!). Men jag gillar att betona protein och fibrer när jag kan.

Dessa morotsrussinfrukostkakor får en näringsboost från One Degree Organics havregryn och fullkornsvetemjöl.

Min favorit havregrynsgröt till frukost

Jag använde min favorithavre, som är One Degree Organics Organic Rolled Oats, i detta recept.

Jag älskar dessa havregrynsgröt så mycket. De är alltid fräscha och har en underbart smakrik konsistens. Jag beundrar och uppskattar också hur havre odlas.

Varumärket One Degree är känt för sin transparenta inköp, ända ner till QR-koderna som spårar individuella ingredienser.

Varumärket One Degree är känt för sin transparenta inköp, ända ner till QR-koder som spårar individuella ingredienser tillbaka till bönderna som odlade dem. Havren är ekologisk, icke-GMO och producerad utan användning av glyfosat.

Även om havre är min favorit One Degree-produkt, älskar jag också märkets spannmål, granola och mjöl. Jag använde fullkornsmjöl, som har en underbar nötig och söt smak, för att göra dessa frukostkakor.

Hur man gör frukostkakor

Processen att göra dessa frukostkakor är ganska enkel.

Jag börjar med att blanda de blöta ingredienserna och tillsätt havren. Detta hjälper till att mjuka upp havren lite innan tillagning. Jag tycker att det förbättrar konsistensen på de färdiga kakorna (jag testade dem med och utan detta steg).

Dessa våta ingredienser inkluderar avokadoolja (mitt bästa val för bakning), äppelmos, som hjälper till att lägga till sötma utan för mycket tillsatt socker, och lite växtbaserad mjölk.

Torra ingredienser inkluderar fullkornsmjöl och malda linfrö, som ger hälsosamma fetter och fibrer till receptet.

När de blöta ingredienserna har blötlagt en stund, blanda dem med de torra ingredienserna och lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper. Jag använder en glassskopa för att göra detta eftersom jag tycker att kakorna smakar bättre när de är större. Du kan enkelt använda en 1/3 dl skopa istället.

Kakorna gräddas i 25 till 30 minuter, eller tills de är lätt bruna runt kanterna och pösiga i mitten.

Är frukostkakor glutenfria?

Som skrivet är kakorna inte glutenfria. Men du kan använda din favorit glutenfria all-purpose mjölblandning i kakorna om du vill.

Förbered och förvara frukostkakor

Frukostkakor kan bakas och förvaras i en lufttät behållare i kylen i upp till fem dagar. De fryser också väldigt bra. Du kan frysa dem i upp till sex veckor åt gången och tina dem när du behöver ett snabbt och enkelt frukostalternativ.

Ingrediensvarianter

Som en seriös älskare av morotskaka och allt relaterat älskar jag kombinationen morot-russin i dessa frukostkakor. Det finns dock många varianter att utforska.

Du kan byta ut den rivna moroten i receptet mot riven zucchini. Russinen kan ersättas med russin, hackade aprikoser eller hackade och urkärnade Medjool-dadlar.

Om du inte har äppelmos hemma kan du använda mosad banan, osötad konserverad pumpa eller mosade katrinplommon. Det kommer att finnas några färgvariationer, men de kommer alla att fungera bra!

Några mjuka havregrynsfrukostkakor placeras på en blek linneservett mot en ljus bakgrund.

Förberedelsetid: 15 minuter

Tillagningstid: 25 minuter

Total tid: 40 minuter

Utbyten: tio småkakor

 • 1/2 kopp brunt socker (96g)
 • 1 kopp Äppelmos (185 g)
 • 1/4 kopp avokado olja
 • 3/4 kopp havre-, soja-, mandel- eller cashewmjölk
 • 1 kopp One Degree Organics Havregrynsgröt (100 g)
 • 1 1/2 koppar fullkornsmjöl (180 g)
 • 1 1/2 soppskedar malda linfrön
 • 1 1/2 kaffeskedar bakpulver
 • 1/2 tesked Kosher salt
 • 1 kopp riven morot (1 stor eller 2 små morötter)
 • 1/2 kopp russin
 • 1/4 kopp krossad valnöt (valfritt, för garnering)
 • Värm din ugn till 350F. Klä en eller två bakplåtar med bakplåtspapper.

 • Vispa ihop farinsocker, äppelmos, avokadoolja och mjölkfri mjölk. Tillsätt havregrynen. Låt det sitta medan du fortsätter med receptet.

 • I en stor skål, kombinera mjöl, linfrö, bakpulver och salt. Tillsätt de blöta ingredienserna. Blanda för att kombinera. Tillsätt de rivna morötterna och druvorna.

 • Använd en glassskopa eller 1/3 koppsskopa för att ösa upp kakdegen på din bakplåt. Se till att lämna några centimeter mellan kakorna. Grädda kakorna i 25 till 30 minuter eller tills kanterna på kakorna är lätt bruna och topparna är pösiga. Låt kakorna svalna i 15 minuter innan de förs över till kylande galler. Njut av det direkt eller förvara det vid behov.

Med sommaren i full gång flyr jag på helgerna och prioriterar tid med mina vänner. Det är underbart att ha ett grab-and-go-alternativ för resemorgnarna.

Om du inte vill ha dem till frukost är kakor också ett bra mellanmål. De är perfekta för en lång dag på stranden, en vandring, etc. Jag hoppas att du tycker att de är lika läckra, mångsidiga och praktiska som jag gör.

puss kram

Det här inlägget är sponsrat av One Degree Organics. Alla åsikter är mina egna. Tack för hjälpen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *